MS recomandă angajatorilor să readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi caniculare
Ministerul Sănătăţii (MS) recomandă angajatorilor să îşi readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi caniculare, astfel încât să protejeze sănătatea angajaţilor, mai ales dacă aceştia lucrează în aer liber.
MS recomandă angajatorilor să readapteze programul de lucru în zilele cu temperaturi caniculare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Sectoarele de activitate economică vizate sunt, în special, cele în care salariaţii lucrează în aer liber (construcţii, agricultură, activităţi portuare, autostrăzi) sau acolo unde este vorba despre aglomerări sau spaţii închise, cum este cazul industriei textile sau a industriei metalurgice, precum şi a brutăriilor, se arată într-un comunicat al MS remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.
"Pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă şi ameliorarea condiţiilor de muncă este recomandat ca angajatorii să reducă intensitatea şi ritmul activităţii fizice în zilele cu temperaturi înalte. De asemenea, este bine să asigure ventilaţia la locurile de muncă şi să se permită alternarea efortului dinamic cu cel static, precum şi a perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite", au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorul are obligaţia de a asigura fiecărui angajat între doi şi patru litri de apă pe schimb, precum şi echipament individual de protecţie şi duşuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit prevederilor legale, angajatorii care nu pot asigura aceste condiţii au obligaţia ca, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor, să reducă durata zilei de lucru, să o eşaloneze pe două perioade sau, în cazuri speciale, să întrerupă lucrul, cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.
Doi bărbaţi au murit după ce li s-a făcut rău, din cauza căldurii, la locul de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Constanţa deschizând anchete în aceste cazuri.
Potrivit ITM Constanţa, primul deces a avut loc vineri, pe şantierul de construcţii de pe Autostrada Constanţa - Cernavodă din zona localităţii Ciocârlia. În timp ce lucra la cofrarea unui canal, lui Vasile Gheorghe, de 38 de ani, i s-a făcut rău, iar colegii de lucru au anunţat salvarea. Deşi a fost transportat imediat la spital, bărbatul a decedat după câteva ore.
Al doilea incident a avut loc sâmbătă, la un restaurant din staţiunea Mamaia. În jurul orei 15.30, Ioan Vădrăgan, ajutor de bucătar, şi-a anunţat şeful că vrea să plece acasă deoarece nu se simte bine. Colegii de lucru au anunţat salvarea, care l-a transportat de urgenţă la spital, dar în cursul nopţii bărbatul a decedat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO