MS: Toate cele 11 spitalele cu program de oncologie au medicamente cel puţin până în 1 iunie 2011

Toate cele 11 spitale aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii prin care se derulează Programul Naţional de Oncologie au stocuri suficiente pentru asigurarea tratamentului oncologic al bolnavilor aflaţi în evidenţă, cel puţin până la data de1 iunie 2011, informează MS.

Urmărește
7 afișări

Ministrul Sănătăţii a verificat, luni, modul de derulare a Programului Naţional de Oncologie în unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii, în cadrul unei întâlniri cu managerii acestor unităţi, potrivti unui comunicat transmis de minister.

În prezent, toate cele 11 spitale aflate în reţeaua MS, prin care se derulează Programul Naţional de Oncologie, au stocuri suficiente pentru asigurarea tratamentului oncologic al bolnavilor aflaţi în evidenţă, cel puţin până la data de 1 iunie 2011, a fost concluzia discuţiilor.

Unităţile au finalizate licitaţii de achiziţie în acord - cadru sau au în derulare licitaţii în regim de urgenţă, atât pentru medicaţia standard, cât şi pentru unele molecule, care se eliberează cu aprobarea comisiilor constituite la nivel caselor de asigurări judeţene sau a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a precizat sursa citată.

"Avem semnale că mai sunt disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu medicamente oncologice injecatabile sau hormonale în unele din cele 79 spitale aflate în administrarea autorităţilor locale care derulează programul, deoarece aici nu s-au organizat la timp licitaţii. Dacă nu se organizează achiziţiile în regim de urgenţă, există riscul ca bolnavii care nu vor găsi tratament în aceste unităţi să se îndrepte înspre unităţile care şi-au făcut aprovizionarea, riscându-se supraîncărcarea şi chiar blocarea acestora. Cer public autorităţilor locale măsuri ferme de sancţiune, mergând până la încetarea contractului de management, pentru cei care nu şi-au făcut treaba", a declarat ministrul Sănătăţii în timpul întâlnirii.

Ministrul Cseke Attila le-a spus şi managerilor din reţeaua proprie că va controla personal modul de derulare a programului de oncologie în unităţile MS.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a cerut preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, să dispună măsurile necesare, astfel încât fondurile din programul de oncologie să ajungă la spitale în timp real, nu cu întârzieri şi în sincope. Colaborarea caselor judeţene cu spitalele este una greoaie şi netransparentă, aşa cum au reclamat toţi managerii unităţilor sanitare, a precizat sursa citată.

Bolnavii de cancer au susţinut, săptămână trecută, că accesul la tratamentele oncologice injectabile a fost blocat în farmaciile cu circuit deschis, ceea ce pune în pericol viaţa a 98.000 de pacienţi. În acest context, ei au cerut CNAS şi MS deblocarea situaţiei.

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a solicitat autorităţilor, într-o scrisoare deschisă, menţinerea accesului la tratamentele oncologice injectabile în farmaciile cu circuit deschis până la momentul în care toate spitalele vor achiziţiona toate medicamentele necesare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici