MS va intensifica supravegherea îmbolnăvirilor prin gripă
Ministerul Sănătăţii (MS) va intensifica supravegherea îmbolnăvirilor prin gripă în perioada următoare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi recomandă românilor să evite călătoriile în zonele unde a fost confirmată maladia.
MS va intensifica supravegherea îmbolnăvirilor prin gripă (Imagine din arhiva Mediafax Foto)
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a participat, luni, la şedinţa operativă a Comitetului de Coordonare pentru implementarea măsurilor de prevenire şi control în România a posibilelor cazuri de gripă porcină la om.
Comitetul de Coordonare al MS a stabilit, luni, primele măsuri de prevenire şi control a apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină, precizând că, în această etapă, când în România şi Europa nu există niciun astfel de caz, paşii care trebuie urmaţi vizează identificarea, transportul şi modalităţile de internare în situaţia în care ar apărea cazuri suspecte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Comitetul a hotărât avertizarea instituţiilor de sănătate publică - direcţiile de sănătate publică judeţene, spitalele de boli infecţioase, spitalele de urgenţă şi medicii de familie - pentru identificarea din timp a posibilelor cazuri de gripă de origine porcină. De asemenea, MS a stabilit măsurile profilactice aplicabile şi paşii necesari detecţiei, tratamentului şi îngrijirilor pentru eventualele cazuri înregistrate
Potrivit Comitetului, orice caz suspect apărut la o persoană care a călătorit în zonele afectate va fi raportat imediat şi internat la Institutul Naţional de Boli Infectioase "Matei Balş" din Capitală. Persoana suspectă de gripă porcină va fi izolată până la stabilirea diagnosticului de precizie.
În plus, specialiştii vor declanşa ample acţiuni de informare a populaţiei şi a mass-media privind gripa de origine porcină, modalităţile de transmitere şi de prevenire a gripei. De asemenea, călătorii vor fi informaţi despre riscurile deplasărilor dinspre şi înspre zonele cu risc.
MS va realiza o pagină informativă pe site-ul instituţiei privind gripa de origine porcină pe care vor fi postate informaţii generale, întrebări frecvente, măsuri profilactice, cât şi recomandări ale specialiştilor. De asemenea, Ministerul Sănătăţii va posta pe site-ul www.ms.ro o serie de recomandări pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în regiunile afectate de gripă porcină.
Totodată, MS a refăcut rezerva de antivirale şi substanţe dezinfectante, respectivele produse fiind distribuite spitalelor de boli infecţioase din centrele universitare.
Comitetul de coordonare recomandă populaţiei să intensifice regulile de igienă personală, în special spălatul pe mâini, folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut, evitarea automedicaţiei, dar a călătoriilor în zonele afectate. În cazul în care acestea sunt inevitabile, vor fi respectate cu stricteţe regulile de igienă personală.
Potrivit specialiştilor, gripa umană cu tulpină porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic. Simptomele gripei umane cu tulpină porcină sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite. Orice persoană care prezintă semne de gripă, respectiv febră, simptome respiratorii, care a călătorit în ultima perioadă în zonele afectate, SUA - California, Texas, Kansas, Ontario -şi Mexic trebuie să se prezinte la medic şi să evite automedicaţia.
În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile este obligatorie izolarea la domiciliu, purtarea unei măşti care să acopere atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu). De asemenea, va fi anunţat imediat medicul de familie. În cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau bolnavul nu are medic de familie, acesta se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO