MS vrea să construiască 6 spitale regionale de aproape 1,5 miliarde euro cu bani din surse private

Ministerul Sănătăţii vrea să construiască în parteneriat public-privat o reţea de şase spitale regionale de urgenţă, în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro, atât finanţarea, cât şi managementul urmând să fie private.

Urmărește
11 afișări

Ministrul Sănătăţii, Ceseke Attila, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că intenţionează construirea unei reţele de şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public-privat.

"Lucrăm în aceste zile la Memorandumul privind aprobarea demarării construcţiei a şase spitale regionale de urgenţă prin parteneriat public-privat, document pe care îl vom supune aprobării Guvernului României în cel mai scurt timp, probabil săptămâna viitoare. Cele şase unităţi sanitare de elită vor fi construite în Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti. De altfel, în aceste locaţii s-a mai intenţionat construirea unor astfel de unităţi şi există anumite demersuri legate de terenurile pe care urmează a fi construite, studii de prefezabilitate şi altele", a precizat minsitrul Sănătăţii.

El a mai spus că noile spitale regionale de urgenţă vor fi gândite ca centre universitare care să asigure condiţii de asistenţă medicală de urgenţă unitară, în special pentru cazurile care necesită o abordare multidisciplinară în domeniul terapiei.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că prin acest proiect se urmăreşte crearea unor unităţi compacte autonome, de urgenţă, cu funcţionalitate integrală - investigaţii, diagnostic şi tratament - care să facă posibilă eficientizarea serviciului medical prin reducerea timpului necesar şi a costurilor pentru stabilirea diagnosticului.

Costurile estimate de echipa de specialişti a Ministerului Sănătăţii pentru realizarea acestui proiect sunt de 1,5 miliarde de euro.

"Va fi unul dintre cele mai importante proiecte de investiţii în infrastructură spitalicească din ultimii 30 de ani care are şanse reale de realizare, deoarece finanţarea nu va avea legătură cu bugetul statului, iar managementul va fi privat. Avem ca prioritate construcţia spitalelor regionale din Cluj şi Iaşi. În aceste două centre cu tradiţie în medicină există cele mai mari probleme în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească", a mai spus Cseke Attila.

El a spus că, de exemplu, în Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă îşi desfăşoară activitatea în 25 de pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite în 1902, iar restul între anii 1930 -1977.

"Singura clădire mai nouă, dacă o putem numi aşa, este cea care în care funcţionează UPU şi care datează din 2005", a precizat Cseke Attila.

Ministrul a adăugat că şi la Iaşi este aceeaşi situaţie, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sfântul Spiridon" funcţionând în 13 clădiri care au pavilioane construite începând cu anii 1895, cele mai noi construcţii fiind din 1980.

"Aici există şi două clădiri folosite de spital care au fost construite în 1732, respectiv 1757", a mai arătat ministrul Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii va participa în parteneriatul acesta cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finanţare.

"Gândim parteneriate pe termen lung, de aproximativ 30 de ani. Foarte important, chiar dacă spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va funcţiona în regim public, pacienţii beneficiind de tratament în acelaşi sistem al asigurărilor publice de sănătate ca în prezent, într-un spital public", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Cseke Attila estimează că în 14- 16 luni ar putea începe construcţia unităţilor spitaliceşti.

"Probabil în a doua parte a anului 2012 ar putea începe construcţia unor astfel de spitale", a precizat ministrul.

Pentru început, Ministrul Sănătăţii va solicita trecerea terenurilor din domeniul public al judeţelor sau localităţilor şi administrarea consiliilor judeţene sau locale în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Sănătăţii, prin hotărâri ale consiliilor judeţene sau locale. Din cele şase terenuri, doar cel din Bucureşti este în administrarea Ministerului Sănătăţii, toate celelalte urmând a fi transferate, a adăugat Cseke Attila.

După ce se va trece de această etapă, vor urma şi ceilalţi paşi, pentru studiile de prefezabilitate sau de fundamentare.

"La Bucureşti, intenţionăm ca spitalul regional să fie construit pe platforma Fundeni. Construcţia acestor unităţi s-ar putea să dureze aproximativ patru ani", a conchis ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici