MSI vrea să introducă pe www.ghiseul.ro plata de pe telefonul mobil a taxelor şi impozitelor

Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) vrea să permită şi firmelor să achite, prin sistemul naţional www.ghiseul.ro, taxele şi impozitele, şi să introducă şi modalitatea de plată direct de pe telefonul mobil, serviciu disponibil în prezent doar pentru persoane fizice.

Urmărește
552 afișări
Imaginea articolului MSI vrea să introducă pe www.ghiseul.ro plata de pe telefonul mobil a taxelor şi impozitelor

Ministerul pentru Societatea Informaţională vrea să introducă pe www.ghiseul.ro plata de pe telefonul mobil a taxelor şi impozitelor

Propunea a fost discutată în cadrul unei întâlnirii desfăşurată vineri, 28 martie, la care au participat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan Diaconu.

"Scopul întâlnirii l-a constituit finalizarea informatizării complete a sistemului de depunere online a declaraţiilor fiscale şi extinderea Sistemul naţional electronic de plată online a taxelor şi impozitelor utilizând cardul bancar (SNEP), disponibil la www.ghiseul.ro, în vederea asigurării plăţilor online a taxelor şi impozitelor şi de către persoane juridice", se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) remis miercuri MEDIAFAX.

În cadrul întâlnirii a fost analizat stadiul actual al infrastructurii informatice a ANAF şi Ministerului Finanţelor Publice (MFP) în vederea identificării zonelor unde este necesar a se interveni, precum şi posibile surse de finanţare pentru achiziţionarea şi implementarea sistemelor informatice.

"De asemenea, au fost discutate modalităţile prin care persoanele fizice şi juridice pot depune online declaraţiile fiscale şi impunerile de plată", se mai spune în comunicat.

La finele lunii martie, ministrul Cotovelea a calificat serviciile furnizate populaţiei de ANAF că fiind mizerabile şi primitive, după ce în calitate de contribuabil a aşteptat 45 de minute să plătească taxele datorate de familie statului.

"Ştiu în detaliu situaţia de la ANAF pentru că şi eu, la fel ca şi alţi cetăţeni ai României, am fost în situaţia să achit anumite contribuţii ale familiei şi, după 45 de minute, nu am înţeles deloc, sincer vorbind, cum este organizată această instituţie a statului. Este o mizerie ce se întâmplă acolo. Sunt nevoi mari, investiţii financiare care trebuiau realizate până acum, erau angajamente pe care România le-a luat în 2010, lucruri care încă nu funcţionează (...) Ceea ce se întâmplă acum la toate sediile ANAF este un privitimism dacă ne comparăm situaţia cu alte state europene, cum ar fi Germania sau Austria, unde peste 99% din plăţi se fac online", a afirmat Cotovelea, în data de 26 martie, la conferinţa internaţională "MEDIAFAX Talks about Digital Europe".

El a adăugat că situaţia de la ANAF poate fi schimbată prin utilizarea fondurilor europene care vor fi alocate României în perioada 2014-2020 pentru informatizarea administraţiei publice.

Potrivit comunicatului MSI, cele trei instituţii vor "intensificarea colaborării" în vederea adoptării cât mai urgente a actelor normative prin care să fie extinse serviciile frunizate de SNEP.

De asemenea, reprezentanţii celor trei instituţii au discutat despre integrarea în SNEP a unor noi modalităţi de plată online, de tipul internet banking şi mobile banking, iar plăţile taxelor şi impozitelor să poată fi efectuate atât de către persoane fizice, cât şi de către persoane juridice.

Prin plată tip mobile-banking se înţelege acel instrument de plată cu acces la distanţă care presupune utilizarea unui echipament mobil (telefon, PDA - Personal Digital Assistant etc.) şi a unor servicii furnizate de către operatorii de telecomunicaţii.

Plata tip internet banking este definită ca fiind acel instrument de plată cu acces la distanţa care se bazeaza pe tehnologia internet (world wide web) şi pe sistemele informatice ale emitentului.

"La nivelul MSI, se află în lucru o propunere de act normativ în acest sens, care urmează a fi transmisă în scurt timp spre avizare şi MFP. Adoptarea acestui act normativ va avea o serie de beneficii precum scăderea timpului petrecut de către cetăţean şi/sau persoana juridică pentru a achita taxe şi impozite (timpul mediu de efectuare a unei plăţi prin SNEP este de maxim 4 minute) şi scăderea costurilor administrative prin introducerea de canale alternative online de colectare taxe şi impozite", se mai spune în comunicat.

MSI reaminteşte că, la finalul anului 2013, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit că plata comisionului aferent plăţii electronice cu cardul a taxelor şi impozitelor prin intermediul www.ghiseul.ro (altul decât comisionul prevăzut prin contract de către banca cu care fiecare cetăţean are contract) să fie suportată de către beneficiarul plăţii (respectiv de instituţiile publice).

Din aprilie 2013, MFP şi ANAF au iniţiat un proces de modernizare a administraţiei fiscale finanţat de Banca Mondiala în sumă de 70 milioane de euro.

Lansat în martie 2011, SNEP este diponibil pe www.ghiseul.ro şi este administrat şi operat de Agenţia pentru Agenda Digitală a României (AADR), instituţie aflată în subordinea MSI.

În 2013, românii au plătit cu cardul taxe şi impozite în sumă de 133 milioane lei, în creştere cu 36%, avans susţinut de tranzacţiile la POS, care au consemnat un plus de 38%, potrivit datelor raportate de băncile membre Visa Europe, plata medie situându-se la 358 de lei.

La sfârşitul anului trecut, plata taxelor şi impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administraţiilor fiscale era acceptată de 176 de primării.

Totodată, un număr de 96 de primării acceptau plata online a taxelor şi impozitelor locale, prin www.ghiseul.ro sau platformele proprii.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.04.2014

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici