MT: Greva feroviarilor anunţată pentru miercuri e nejustificată, cerem negocieri

Ministerul Transporturilor consideră greva unei părţi a feroviarilor, anunţată pe 5 martie, nejustificată, considerând că ultima oferta de majorare a salariilor cu 13 la sută este una "corectă şi se încadrează în politica salarială la nivel naţional", dar solicită înainte o altă rundă de negocieri.

Urmărește
23 afișări
Imaginea articolului MT: Greva feroviarilor anunţată pentru miercuri e nejustificată, cerem negocieri

MT: Greva feroviarilor anunţată pentru miercuri e nejustificată, cerem negocieri

"Ultima ofertă facută feroviarilor de Ministerul Transporturilor (MT) şi de Ministerul Economiei şi Finanţelor în 19 februarie prevede o creştere salarială de peste 13 la sută faţă de câştigul mediu din 2007, iar raportat la salariile din octombrie 2007, această creştere înseamnă o majorare de peste 21 de procente. Oferta făcută este una corectă şi se încadrează în politica salarială la nivel naţional pe anul 2008", informează un comunicat al MT, remis, vineri, MEDIAFAX.

În opinia reprezentanţilor MT, declanşarea grevei de avertisment în intervalul orar stabilit de sindicatele feroviare (7.00-9.00) ar produce pagube materiale majore şi perturbări în traficul feroviar.

"De aceea, înainte de declanşarea protestului se doreşte o noua rundă de negocieri în care va fi solicitată revizuirea sau reconsiderarea poziţiei sindicatelor. Acest demers are ca scop evitarea producerii unor pagube materiale companiilor feroviare", potrivit sursei citate.

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial (FNFMC) organizează, în 5 martie, o grevă de avertisment, cerând majorarea salariilor astfel încât salariul minim brut de bază să fie 500 de lei de la 1 ianuarie şi 570 de lei de la 1 mai, precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

Sindicaliştii au hotărât continuarea conflictului de muncă, stabilind deja greva de avertisment pentru 5 martie, între orele 7.00 şi 9.00, urmând ca ulterior să hotărască şi data grevei generale.

"Obiectul conflictului de muncă este divergenţa la negocierea anuală obligatorie privind salariile şi condiţiile de muncă. Noi am propus ca Guvernul să recunoască oferta făcută în 30 ianuarie, materializând-o într-un act adiţional la Contractul Colectiv de Muncă care să prevadă valoarea salariului minim brut de bază (clasa1) de 500 de lei până la 30 aprilie şi 570 de lei de la 1 mai, cu respectarea coeficienţilor actuali de ierarhizare", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele FNFMC, Gheorghe Popa.

Acesta a adăugat că sindicaliştii solicită şi elaborarea unui program coerent de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă "cu termene şi responsabilităţi bine definite".

Liderii celorlalte federaţii ale feroviarilor nu au decis încă dacă se alătură celor din Mişcare Comercial, spunând că nu au deocamdată baza legală, respectiv numărul de semnături ale salariaţilor.

"Nici nu se pune problema să stăm de-o parte şi să admirăm peisajul, vom anunţa ce vom hotărî în timp util", a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, preşedintele Federaţiei Elcatel, Ionel Socaciu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici