Mugur Isărescu, despre deficitul comercial al sectorului alimentar: ”Rămâne un punct nevralgic / România are un potenţial agricol undeva între Italia şi Polonia”

România înregistrează cel mai amplu deficit comercial din regiune în sectorul alimentar, deşi în domeniu s-a investit mult şi s-au făcut progrese masive, a declarat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu.

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului Mugur Isărescu, despre deficitul comercial al sectorului alimentar: ”Rămâne un punct nevralgic / România are un potenţial agricol undeva între Italia şi Polonia”

Mugur Isărescu, despre deficitul comercial al sectorului alimentar: ”Rămâne un punct nevralgic”

Guvernatorul a prezentat vineri Raportul asupra inflaţiei, care a modificat prognoza de la 3% la 4,2% la finele acestui an.

„România are un potenţial undeva între Italia şi Polonia” în privinţa producţiei agricole, a remarcat guvernatorul, care spune că în rândul statelor din est, Cehia mai are o poziţie nefavorabilă în materie de deficit alimentar, dacă că potenţialul agricol cehesc nu este comparabil cu cel al românesc. „Polonia şi Ungaria au excedent masiv pe balanţa comercială a alimentelor. Aici se pot face multe lucruri bune, pentru că există potenţial”, a spus Isărescu.

Politica monetară nu poate rezolva tot, de exemplu problemele de competitivitate, a adăugat guvernatorul. „Este clar că avem probleme structurale în economie, iar politica monetară nu poate decât să câştige timp, să asigure stabilitate financiară şi stabilitatea preţurilor”, a spus Isărescu.

Raportul asupa inflaţiei al BNR remarcă o scumpirea amplă a legumelor şi fructelor la începtul anului 2019, acesta fiind un fenomen care a afectat toate statele membre UE.

Cele mai mari creşteri de preţ de la începutul anului au fost înregistrate la cartofi (32%), legume şi conserve (13%), citrice (10%). Ţigările s-au scumpit cu 4,67%, combustibilii cu 5,56%, iar fructele cu 4,77%.

Prognoza de inflaţie anunţată de BNR estimează o continuare a tendinţei de creştere a preţului la legume, fructe şi ouă, de la o pondere de 0,2% la 0,6% în proiecţia ratei anuale a inflaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici