- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muhuleţ, despre Pătru: Nu poate să existe trafic de influență. Procedurile sunt supuse controalelor
Marian Muhuleț, vicepreședintele AEP, a declarat, joi seara, că un şef al unei astfel de instituții nu ar putea să fie acuzat de trafic de influență întrucât acesta ar trebui să treacă, în cazul unor proceduri, de prea multe persoane care verifică traseul și că totul este transparent.
„Nu există această posiblitate. Nu a putut să existe niciun trafic de influență. Aș putea susține asta prin multitudinea persoanelor care fac parte.din procedura asta.... Este exclusă varianta aceasta datorită faptului că o astfel de procedură (săvârșirea traficului de influență în cazul unei achiziții, n.r.) este supusă controlului unei comisii de licitație din cadrul AEP - mai mult decât atât. unor instituții care nu sunt AEP, gen Curtea de Conturi, gen membrii de la Institutul Național de Statistică. (...) Nu e o singură instituție care se preocupă de subiectul ueni astfel de achiziții. Să vrei să faci așa ceva, chiar dacă ești conducătorul unei instituții, ar trebui să ai de-a face cu prea mulți oameni ca să poți face așa ceva”, a spus Marian Mihuleț, vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP), la Antena 3.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
-
Ce spun analiştii economici despre motivele care au stat în spatele votului antisistem
Acesta a mai subliniat că instituția la care lucrează lucrează în mod transparent în procedurile de achiziție.
„AEP în toată situația asta e mai mult decât transparent. Pentru că avem bani alocați printr-o hotărâre de Guvern, prin legea bugetului de stat mai nou, deci e o chestiune arhicunoscută de orice cetățean din România, pentru că se publică în Monitorul Oficial și știi câți bani au fost alocați pentru chestiunea respectivă. (...) Sunt implicate mai multe instituții și mai multe persoane în acest proces de achiziție. Nu poți să clamezi așa ceva (că s-ar putea face trafic de influență, n.r.) (...) Se publică în sistemul electronic de achiziții procedura, cât și modalitatea de desfășrare, câștigătorul, participanții. Toate lucrurile astea sunt publice. Nu ai cum.. De-a lungul vremii am derulat atâtea procese și niciunul dintre participanții la aceste proceduri nu a contestat”, a mai explicat acesta.
Declarațiile au fost lansate în contextul în care fosta șefă AEP, Ana Maria Pătru, a încercat să își demonstreze nevinovăția, declarând că nu a săvârșit faptele de corupţie de care a fost acuzată. Pătru a mai precizat că procurorii de la DNA Ploieşti i-au cerut să denunţe mai mulţi politicieni.
"În perioada aprilie-mai 2013, inculpata Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentantul unei firme de software suma de 1 milion de euro, iar la sfârşitul lunii iulie 2013 a pretins de la aceeaşi persoană două ceasuri de lux (un ceas de damă în valoare de 49.700 lei şi un ceas bărbătesc în valoare de 58.500 lei), lăsând să se creadă că are influenţă asupra directorului unei instituţii publice cu atribuţii de control şi a promis că-l va determina să soluţioneze în mod favorabil o investigaţie care privea firma de software", a transmis la acea vreme DNA, printr-un comunicat de presă.
Procurorii DNA susţin că în perioada aprilie-iunie 2008, Ana Maria Pătru, în calitate de vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (A.E.P.), a pretins, iar în anul 2009 a şi primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, suma de 210.000 euro, reprezentând contravaloarea unui anumit imobil situat în Bucureşti. Pătru a promis în schimb că va susţine derularea unui contract încheiat de acea societate cu Autoritatea precum şi că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare.
"În cursul anului 2009, suspecta Pătru Ana Maria a disimulat provenienţa sumei de 210.000 euro, prin folosirea unui circuit financiar fictiv constând în derularea unor operaţii comerciale între mai multe societăţi comerciale, între care firma beneficiară a contractului cu Autoritatea Electorală Permanentă şi o firmă controlata de Ana Maria Pătru prin soţul ei. În cursul anului 2011, tot în calitate de vicepreşedinte al A.E.P., suspecta Pătru Ana Maria a pretins de la reprezentanţii aceleiaşi societăţi comerciale contravaloarea unui autovehicul marca Land Rover din care a primit suma de 15.000 euro, în schimbul promisiunii că va susţine derularea, în bune condiţii, a unor contracte de servicii, încheiate de societatea respectivă cu A.E.P. De asemenea, suspecta a promis că va susţine societatea să obţină şi să deruleze contracte viitoare, fapt care s-a şi realizat", a mai precizat DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO