- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.07.2013, 21:57)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Multe cereri de chemare în judecată se anulează după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă
Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR) susţine că după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată, apreciind că astfel de abuzuri sunt inacceptabile.
Urmărește
3119 afișări
Multe cereri de chemare în judecată se anulează după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă (Imagine: Catalina FIlip/Mediafax Foto)
UNBR cere partidelor, Guvernului şi Parlamentului să urmărească implementarea noilor Coduri ca pe un domeniu prioritar de interes naţional, potrivit unui comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit susţinerilor reprezentanţilor aleşi ai profesiei, în cauzele civile iniţiate după intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă se înregistrează un număr semnificativ de cazuri de anulare a cererilor de chemare în judecată în procedura de regularizare a cererilor, mai înainte de fixarea primului termen de judecată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
"S-a apreciat că se procedează discreţionar şi abuziv şi, deşi reglementarea nu este o noutate absolută în legislaţia de procedură civilă română, s-a ajuns la situaţia blocării incorecte a accesului efectiv al cetăţeanului la justiţie. Noua legislaţie este percepută ca o reglementare ce permite aprecieri discreţionare, ceea ce este anormal. Jurisprudenţa contradictorie, în bună parte firească, este adesea estompată de abuzuri greu de explicat şi de înţeles de către clienţii nefamiliarizaţi încă cu prevederi legale menite a disciplina procesul şi, în final, apte să contribuie la soluţionarea cu celeritate a procesului. Astfel de abuzuri sunt inacceptabile", se arată în comunicatul UNBR.
Avocaţii mai arată că există situaţii în care evită să se angajeze în depunerea cererilor în justiţie pentru că, inexplicabil sub aspect legal, depunerea dovezii mandatului de avocat determină adesea automat, incorect, anularea cererilor în justiţie redactate de avocaţi, ca expresie a unei atitudini ostile profesiei de avocat.
"În contextul aplicării noilor Coduri, Consiliul UNBR reafirmă că este important să se pună punct ostilităţilor nejustificate faţă de profesia legală de avocat, cu atât mai mult cu cât cauzele care le-au stimulat în timp au fost fie artificiale, fie au încetat să existe. Noile Coduri nu pot reprezenta un prilej pentru transformarea profesiei de avocat într-o ţintă de atac din partea autorităţilor, a altor profesii legate de activitatea judiciară, de orice natură ar fi acestea. Politica de confruntare şi de manipulare a avocaţilor, desfăşurată cu scopul de a opune avocaţilor Justiţia, în ansamblu sau profesii conexe sistemului judiciar - cu orice preţ şi sub orice pretext - fără individualizarea şi responsabilizarea celor care greşesc, fie ei avocaţi, fie magistraţi, se dovedeşte a fi una falimentară. Singurul rezultat al unei astfel de politici de confruntare nu poate fi decât prăbuşirea încrederii cetăţeanului în Justiţie", se mai arată în manifestul instituţiei.
Consiliul consideră că situaţia creată este, în parte, şi rezultatul nepregătirii corespunzătoare a cunoaşterii şi înţelegerii noilor Coduri de către cei responsabili instituţional în acest sens.
"Partidele politice, prim ministrul şi Guvernul în ansamblul său, dar şi Parlamentul, trebuie să declare şi să trateze problema implementării corecte a noilor Coduri ca pe un domeniu prioritar de interes naţional, care să concentreze atenţia tuturor decidenţilor investiţi prin lege cu responsabilităţi în domeniul de referinţă", arată avocaţii.
Documentul este adresat autorităţilor responsabile de luarea măsurilor corespunzătoare pentru crearea condiţiilor optime de aplicare corectă a noii legislaţii în activitatea de zi cu zi a cetăţenilor, a instituţiilor şi autorităţilor publice şi în activitatea de înfăptuire a justiţiei.
"Este necesar ca aplicarea noilor Coduri să se facă în limitele legii, astfel încât avocaţii - parteneri ai justiţiei - să poată să-şi îndeplinească, efectiv şi în mod complet, funcţiile procesuale consacrate de noile reglementări procesuale, atât în procedura judiciară civilă cât şi în procedura judiciară penală", arată instituţia.
UNBR mai arată că se impune ca în activitatea autorităţilor să fie înlăturate atitudinile publice ostile şi nejustificate la adresa profesiei de avocat, cu consecinţe directe asupra drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor care recurg la serviciile profesionale ale avocaţilor.
"Nu se poate concepe ca sistemul judiciar să acţioneze astfel încât, în percepţia publică, să se resimtă un interes general de a îndepărta pe cetăţean, cu orice preţ, de la justiţia statală, mai ales atunci când acesta este asistat sau reprezentat de avocat", se mai arată în apelul UNBR adresat instituţiilor.
UNBR notează că în urma dezbaterilor a reieşit că s-a creat o situaţie profund anormală, aparent explicată prin aplicarea defectuoasă a procedurii necontencioase de regularizare, potrivit noului Cod de procedură civilă, a cererilor de chemare în judecată în procesul civil.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:48
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1035. SUA intenţionează să impună mai multe sancţiuni asupra energiei ruse până la sfârşitul anului / UE va produce 2 milioane de proiectile de artilerie în 2025 / NYT: Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia a fost ideea lui Kim Jong-Un, nu a lui Putin
-
astăzi, 13:42