Munca în străinătate: ce rişti dacă accepti să lucrezi la negru?

Într-o perioadă în care numărul locurilor de muncă a fost în continuă scădere, atât în ţară, cât şi în străinătate, fenomenul muncii la negru a explodat. Şi cum, în România, şomajul în continuă creştere pentru un an şi jumătate a facut aproape imposibilă găsirea unui loc de muncă, tot mai multe persoane au luat din nou drumul străinătăţii. Numai că nici Europa nu a stat mai bine la capitolul locuri de muncă, iar numărul românilor care au acceptat joburi pe salarii mici şi fără acte de angajare a crescut alarmant.

Urmărește
173 afișări
Imaginea articolului Munca în străinătate: ce rişti dacă accepti să lucrezi la negru?

Munca în străinătate: ce rişti dacă accepti să lucrezi la negru? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Munca la negru este un fenomen care a luat amploare atât în Romania, cât şi în ţările europene, mai ales în rândul imigrantilor, în ultimul an şi jumătate.

Ce rişti dacă accepti să munceşti fără acte?
- plata salariului şi data la care îl primesti sunt "la mica înţelegere", ceea ce duce de cele mai multe ori la întarzieri sau la plata acestuia în tranşe
- nu ai dreptul la concediu de odihnă
- nu ai dreptul la şomaj şi la plăţi compensatorii, dacă angajatorul te dă afară
- nu contribui pentru pensie, deci perioada lucrată fără acte nu ţi se ia în calcul la stabilirea pensiei
- nu primeşti indemnizaţie pentru creşterea copilului
- în cazul în care te îmbolnăveşti, nu primeşti medicamente şi spitalizare gratuite
Citeşte mai multe despre riscurile muncii la negru pe www.incont.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici