Munca suplimentară va fi compensată prin ore libere plătite, până la 31 martie 2011
Munca suplimentară va fi compensată prin ore libere plătite şi acordate până la 31 decembrie 2010, pentru activitatea prestată în în cursul acestui an, şi respectiv până la 31 martie 2011, pentru lucrul în afara duratei normale a timpului de muncă din cursul anului 2010.
Procedura va fi posibilă prin derogare de la prevederile actuale ale Codului Muncii, conform unui proiect de lege pregătit de Guvern pentru asumarea răspunderii.
În vederea încadrării în limitele cheltuielilor bugetare aprobate, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de modul de finanţare, vor acorda, din oficiu, în perioada septembrie-noiembrie 2009, personalului propriu, indiferent de statutul acestora, zile libere fără plată pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare sau, după caz, vor dispune reducerea programului de lucru astfel încât veniturile plătite salariaţilor să se diminueze cu 15,5% lunar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Modalitatea de aplicare a acestei măsuri va fi stabilită cu acordul salariatului.
"În lipsa acordului sau în cazul în care, urmare opţiunii exprimate de salariat, nu se poate asigura continuitatea serviciului de interes public, intervalul şi numărul de zile libere, precum şi reducerea programului se stabilesc de conducătorul instituţiei publice, astfel încât să nu fie efectuate mai mult de patru zile libere într-o lună, iar diminuarea salariului să nu depăşească nivelul prevăzut", se arată în proiectul de lege.
Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a-şi organiza activitatea astfel încât să asigure continuitatea serviciilor de interes public. Angajatorul nu poate acorda zilele libere în cele de sărbătoare legală.
Zilele libere sau, după caz, reducerea programului de lucru nu vor afecta durata concediului de odihnă anual şi vor fi asimilate unei perioade de activitate efectivă, inclusiv în specialitate. Salariatul va beneficia în această perioadă de toate drepturile cuvenite, altele decât cele salariale.
Documentul relevă că intenţia era ca acordarea de zile libere fără plată sau reducerea programului de lucru cu scăderea veniturilor să nu fie valabile în sistemul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi justiţiei, dar ulterior s-a decis să nu fie prevăzute excepţii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO