Muncitorul mort la Oradea Plaza avea craniul zdrobit

Muncitorul care şi-a pierdut viaţa joi, în accidentul de la mall-ul din Oradea aflat în construcţie, după prăbuşirea unei porţiuni de beton, nu avea nicio şansă de supravieţuire deoarece avea craniul zdrobit, relevă rezultatele autopsiei.

Urmărește
409 afișări
Imaginea articolului Muncitorul mort la Oradea Plaza avea craniul zdrobit

Muncitorul mort la Oradea Plaza avea craniul zdrobit (Imagine: Mediafax Foto)

"Muncitorul avea craniul zdrobit, iar moartea a survenit instantaneu", a declarat dr. Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor.

În ceea ce îi priveşte pe cei trei muncitori răniţi, starea unuia este în continuare gravă, în timp ce starea celorlalte două victime s-a ameliorat, a declarat, vineri, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea, dr. Cornel Popa.

ITM Oradea: Accidentul este unul "tehnic", şi nu unul de muncă

"În opinia noastră, acest accident este un accident tehnic, şi nu unul de muncă, fiindcă nu încălcarea normelor de protecţia muncii l-au determinat, ci nerespectarea reglementărilor legale privind siguranţa în construcţii, factorii implicaţi în aceasta putând fi mai mulţi, de la antreprenor la proiectant, constructor şi furnizorul materialelor de construcţii", a declarat, vineri, inspectorul şef adjunct la Inspectoratul Teritorial de Construcţii Oradea, Adriana Lipoveanu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit Adrianei Lipoveanu, accidentul poate fi catalogat drept "un dezastru".

"Inspectorii noştri au constatat că planşeul care s-a prăbuşit avea o suprafaţă de circa 500 de metri pătraţi şi o greutate de aproximativ o sută de tone", a spus Adriana Lipoveanu.

Aceasta a explicat că motivul prăbuşirii planşeului a fost "cedarea uneia din fermele principale (n.r. - grindă cu zăbrele, din oţel) dispusă între piloni, ruptă la îmbinarea cu stâlpul de beton care sprijinea planşeul".

De asemenea, Lipoveanu a adăugat că "mai există o parte a planşeului neprăbuşită", astfel încât Inspectoratul Teritorial de Construcţii Oradea a dispus mai multe măsuri de urgenţă, precum împrejmuirea zonei în care s-a prăbuşit planşeul, interzicerea totală a accesului, în scopul conservării pentru ca expertul tehnic care va fi numit de instanţele judiciare să poată preleva probe, punerea în siguranţă a porţiunii de planşeu neprăbuşite şi efectuarea de expertize tehnice de către un expert care să fie atestat atât în studierea structurilor metalice, cât şi în a celor din beton armat.

Inspectorul şef adjunct a mai declarat că la Oradea urmează să sosească un expert, profesorul universitar Dan Alexa, de la Facultatea de Construcţii a Universităţii Politehnice din Cluj-Napoca, acesta având ca sarcină să elucideze mai multe necunoscute.

Potrivit acesteia, până la încheierea expertizei tehnice, toate lucrările rămân oprite, expertiza putând dura chiar şi mai multe săptămâni, deoarece include şi analizarea, în laboratoare specializate, a materialelor folosite la construcţie.

Inspectorii au făcut ultima vizită pe şantier în noiembrie 2008

"Inspectorii sunt obligaţi să verifice execuţia unor faze determinante, astfel că ultima verificare am făcut-o la turnarea planşeului peste cel de-al doilea etaj al parcării subterane, când construcţia a ajuns la cota zero. Conform graficului, următoarea vizită ar fi urmat s-o facem pe şantier când s-ar fi turnat planşeul pe cel de-al cincelea etaj", a spus Lipoveanu.

Întrebată dacă turnarea betonului peste planşeul prăbuşit era o lucrare specială sau, dimpotrivă, una comună, adjunctul şefului Inspectoratului Teritorial de Construcţii Oradea a răspuns că aceasta era o manoperă obişnuită.

Turnarea betonului trebuia gândită altfel ca ritm

"Ceea ce s-a întâmplat nu trebuia să se întâmple. Aşa ceva este inadmisibil. Turnarea betonului trebuia gândită altfel ca ritm, ca direcţii de lucru", a completat inspectorul adjunct teritorial Ovidiu Bugner.

Bugner a explicat că acest lucru înseamnă, concret, că turnarea betonului trebuia făcută "în aşa fel încât să nu rezulte încărcări excentrice ale planşeului, dezechilibre de greutate între o parte sau alta a lui şi, probabil, din mai multe direcţii, nu doar cu o singură pompă de turnare, ci cu două".

Bugner a conchis că, deşi Inspectoratul Teritorial de Construcţii Oradea nu poate emite un verdict final, "în mod sigur există mai mulţi factori responsabili, nu doar o singură parte responsabilă".

Construcţia Oradea Plaza a început în zona centrală a municipiului Oradiea în urmă cu doi ani şi, conform autorizaţiei de construcţie eliberată iniţial de Primăria Oradea, trebuia finalizată în toamna anului trecut.

Beneficiarul Oradea Plaza este o firmă din Oradea, SC Cetatea Nouă SRL, antreprenorul general este firma constănţeană Tehnoclima SRL, proiectanul general este Cabinetul de Arhitectură Benţa din Oradea, iar proiectant de rezistenţă este SC Cons Adviser din Timişoara.

O porţiune de beton din construcţia mall-ului Oradea Plaza s-a prăbuşit, joi, o persoană murind şi alte trei fiind rănite.

Citeşte şi:

Unul din muncitorii răniţi în accidentul de la Oradea Plaza este în continuare în stare gravă

Oradea: Trei răniţi şi un mort după prăbuşirea unei porţiuni dintr-o construcţie (Video)


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici