Municipalitatea a început mutarea monumentului "Crucea Secolului" din Piaţa Charles de Gaulle

Primăria Capitalei a început lucrările de mutare a monumentului "Crucea Secolului" în rondul de pe Bulevardul Aviatorilor, în faţa Ambasadei Chinei, unde va rămâne temporar pe perioada lucrărilor la pasajul subteran din Piaţa Charles de Gaulle.

Urmărește
52 afișări

Primăria Capitalei a anunţat, vineri, într-un comunicat de presă, că în urma primirii Avizului Comisiei Monumente de For Public şi Arhitectură Contemporană nr. 4 din 19 ianuarie 2011, emis de Ministerul Culturii şi Patromoniului Naţional, au fost demarate lucrările de mutare temporară a monumentului de for public "Crucea Secolului" din rondul din Piaţa Charles de Gaulle.

Monumentul "Crucea Secolului" va fi reamplasat temporar în rondul de pe Bulevardul Aviatorilor, în fata Ambasadei Chinei, unde va rămâne pe durata lucrărilor la parcarea şi pasajul subteran din Piaţa Charles de Gaulle.

Municipalitatea va plăti 412.000 de lei (fără TVA) pentru eliberarea amplasamentului, mutarea, conservarea şi amplasarea temporară a monumentului.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au precizat că mutarea monumentului "Crucea Secolului" este impusă de lucrările ce urmează a fi demarate în Piaţa Charles de Gaulle la obiectivul municipal "pasaj şi parcare subterană".

Totodată, aceştia au mai spus că mutarea se face atât în baza Avizului Comisiei Monumente de For Public şi Arhitectură Contemporană, cât şi a Avizului de reamplasare provizorie nr. 10951/23.12.2010, înregistrat la AMPT cu nr. 4696/23.12.2010, emis de Direcţia Urbanism a Primăriei Capitalei şi a Avizului Direcţiei Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei nr. 18770/24.12.2010.

În urmă cu o lună, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) arăta că este inoportună şi nejustificată mutarea definitivă a acestui monument şi atrăgea atenţia asupra ilegalităţii lucrărilor de mutare a monumentului "Crucea Secolului" din Piaţa Charles de Gaulle, iniţiate de Primăria Capitalei.

Şeful Serviciului Monumente din cadrul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic (AMPT), Cristea Sanda, declara atunci, pentru MEDIAFAX, că mutarea monumentului "Crucea Secolului" din Piaţa Charles de Gaulle din Bucureşti este temporară, doar pentru perioada de executarea a unui pasaj subteran, acest lucru fiind precizat în ambele documentaţii transmise Ministerului Culturii.

Acesta preciza că demersurile pentru mutarea monumentului au început la sfârşitul anului trecut şi că, iniţial, Ministerul Culturii a emis un aviz în care se respingea propunerea mutării monumentului în Parcul Herăstrău, acolo unde propusese municipalitatea şi ofereau ca alternativă intersecţia din faţa Ambasadei Chinei.

"Urmare a avizului primit de la Ministerul Culturii am refăcut documentaţia schimbând locul în care urma să mutăm monumentul din Parcul Herăstrău în faţa Ambasadei Chinei", explica şeful Serviciului Monumente.

Potrivit lui Cristea Sanda, după refacerea documentaţiei, din partea Ministerului Culturii a fost primită o adresă în care se specifica faptul că instituţia nu este de acord cu mutarea definitivă a acestui monument, nici măcar în locaţia aleasă de minister.

"Deşi în ambele documentaţii a fost specificat clar că nu este vorba de o mutarea definitivă a monumentului, ci de una temporară, pe durata executării lucrărilor la parcare şi pasaj, răspunsul ministerului nu a fost justificat. Urmare a acestui fapt, în 27 decembrie am înaintat ministerului o adresă în care explicam încă de la început situaţia, precizând că nu este vorba de o mutare definitivă, ci de o mutare temporară în amplasamentul ales de minister", mai spunea Cristea Sanda.

Consilierii generali au votat, la sfârşitul lunii octombrie 2010, mai multe proiecte privind parcările subterane, printre care şi cel privind investiţia din zona Charles de Gaulle. Astfel, parcajul subteran din zona Charles de Gaulle ar urma să coste aproape 45 de milioane de euro, valoarea fiind şi redusă de la aproape 59 de milioane de euro calculaţi în 2006. Şi suprafaţa şi locurile de parcare vor fi reduse, de la 18.990 de metri şi 831 de locuri la 13.529 de metri şi 603 locuri.

Monumentul "Crucea Secolului" a fost comandat, în 1991, artistului Paul Neagu de către Ministerul Culturii, condus la acea vreme de Andrei Pleşu, şi inaugurat în septembrie 1997. Monumentul constă dintr-un disc de bronz de nouă tone, înalt de şase metri, în care sunt decupate o serie de perforaţii romboidale formând o cruce şi a fost gândit ca monument comemorativ al revoltei anticomuniste de la sfârşitul anului 1989.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici