- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (03.04.2015, 17:29)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Municipiul Ploieşti se constituie parte civilă în dosarul de corupţie al fostului primar Bădescu
Municipiul Ploieşti se constituie parte civilă cu suma de opt milioane de lei în dosarul în care fostul primar Iulian Bădescu este acuzat de corupţie, decizia fiind adoptată, vineri, de Consiliul Local, după ce DNA a cerut în mod expres aleşilor locali să exprime poziţia procesuală în acest dosar.
Urmărește
491 afișări
Iulian Bădescu (Imagine: Mediafax Foto)
Aleşii locali din Ploieşti au adoptat, vineri, într-o şedinţă extraordinară, o hotărâre prin care municipiul se constituie parte civilă, cu suma de opt milioane de lei, în dosarul în care fostul primar Iulian Bădescu este cercetat de DNA în legătură cu finanţarea de la bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%
-
Vasile Bănescu a comentat rezultatul alegerilor: Drumul spre sinucidere naţională e nebănuit de scurt şi aparţine populismului
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
Iniţial, Consiliul Local Ploieşti adoptase o hotărâre prin care îşi dădea acordul de principiu în privinţa constituirii ca parte civilă în dosarul fostului edil. Ulterior, DNA Ploieşti a revenit, în 1 aprilie, cu o adresă prin care cerea în mod expres autorităţilor locale să exprime poziţia procesuală a municipiului Ploieşti cu privire la latura civilă în dosarul fostului primar.
Vineri, în şedinţa CL a avut loc o dezbatere în cadrul căreia consilierul local liberal Paul Palaş-Alexandru le-a spus colegilor săi că hotărârile prin care s-a aprobat finanţarea de către CL au trecut prin mai multe filtre de legalitate şi că nu are niciun motiv să voteze constituirea ca parte civilă în proces.
"În decembrie 2012 şi în vara lui 2013 am votat cele două hotărâri de consiliu, conştient fiind că ele sunt legale. La momentul în care am votat cele două hotărâri de consiliu aveam viza de legalitate a secretarului Primăriei, ulterior legalitatea a fost confirmată de Prefectură prin viza de legalitate, urmând ca, pe parcursul anului 2014, în urma controlului Curţii de Conturi, să se constate că nu este nimic ilegal în cele două hotărâri adoptate. În acest context, nu am absolut niciun temei să consider la acest moment că hotărârile despre care discutăm noi astăzi (vineri - n.r.), aici, ar avea vreun motiv să fie considerate nelegale. Orice penalist ştie că, atunci când se pune problema să te constitui parte civilă, trebuie să existe un prejudiciu cert. Vă provoc pe fiecare dintre dumneavoastră să vă gândiţi înainte de a vota care este prejudiciul acela cert care trebuie să apară în această constituire în parte civilă pe care ni se propune să o aprobăm astăzi. Mai mult decât atât, nu înţeleg de ce pentru suma de opt milioane de lei. Cine a considerat că există acest prejudiciu? (..) Dacă noi vom vota această hotărâre în forma în care ea este prezentată, înseamnă că noi recunoaştem implicit faptul că hotărârile au fost nelegale la momentul adoptării lor şi că există acest prejudiciu", a spus consilierul Paul Palaş-Alexandru.
În replică, un alt consilier, fost membru PNL trecut la PSD, George Botez, de profesie avocat, a explicat că a se constitui parte civilă în dosarul fostului primar nu presupune o recunoaştere a ilegalităţii celor două hotărâri votate în urmă cu doi ani.
"Din punctul meu de vedere, a te constitui parte civilă nu înseamnă nicio recunoaştere şi nu înseamnă niciun act de acuzare. Este doar un act procedural prin care, în situaţia în care nu Parchetul, pentru că Parchetul nu poate să constate existenţa unui prejudiciu…. singurul care poate să constate un prejudiciu este judecătorul", a spus George Botez.
În plus, Botez a dat ca exemplu situaţia consilierilor locali din Buzău, despre care a spus că sunt inculpaţi de DNA pe motiv că nu au votat constituirea ca parte civilă în procesul primarului oraşului Buzău.
"Am fost curios să cercetez practica administrativă de la nivelul altor consilii. Şi vreau să vă spun că în Consiliul Local Buzău, plecându-se de la aceeaşi situaţie, consilierii locali au refuzat să voteze constituirea municipiului Buzău ca parte civilă în problema legată de primarul de acolo, domnul Boşcodeală, tot cu privire la fotbal. La ora aceasta consilierii locali de la Buzău sunt inculpaţi într-un dosar al DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti pentru abuz în serviciu, adică pentru încălcarea obligaţiei legale de a proteja patrimoniul unităţii administrativ-teritoriale", a spus George Botez.
În cele din urmă, hotărârea privind constituirea ca parte civilă a municipiului Ploieşti în dosarul de corupţie al lui Iulian Bădescu a fost votată de majoritatea consilierilor, singurul care a votat împotrivă fiind Paul Palaş-Alexandru.
În 27 martie, consilierii locali au aprobat o hotărâre prin care Consiliul Local Ploieşti îşi dădea acordul de principiu pentru ca municipiul să se constituie parte civilă în dosarul instrumentat de DNA în care fostul primar Iulian Bădescu este urmărit penal, în stare de arest preventiv, pentru abuz în serviciu şi luare de mită.
Hotărârea de săptămâna trecută a fost adoptată "în eventualitatea în care se va constata existenţa vreunui prejudiciu".
Această hotărâre fusese supusă votului aleşilor locali după ce DNA Ploieşti, care instrumentează dosarul lui Iulian Bădescu, a înştiinţat autorităţile locale despre existenţa acestui dosar penal în care procurorii au stabilit un prejudiciu de opt milioane de lei adus bugetului municipiului Ploieşti.
"Prin adresa nr. 6495/25 martie 2015, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti ne aduce la cunoştinţă faptul că la nivelul unităţii se efectuează urmărire penală, printre altele, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (…) comisă în perioada 2012-2013, prin încheierea cu încălcarea dispoziţiilor legale a contractului de cooperare nr. 1456/21 ianuarie 2013 între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară «Lupii Galbeni 2012» Ploieşti şi adoptarea Regulamentului din 28 iunie 2013 privind punerea în aplicare a acestuia, ceea ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 8.000.000 lei, plătită nelegal către Asociaţie. Faţă de aceste aspecte, s-a solicitat ca municipiul Ploieşti să comunice dacă se va constitui ca parte civilă în dosarul nr. 7/P/2014", se arăta în expunerea de motive anexată hotărârii adoptate de Consiliul Local Ploieşti.
În 3 martie, primarul Iulian Bădescu a fost reţinut de procurorii DNA, în dosarul finanţării echipei de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local. Ulterior, el a fost arestat preventiv de Tribunalul Prahova. În 10 martie, Bădescu şi-a dat demisia din funcţia de primar al Ploieştiului şi din funcţiile deţinute în PSD, renunţând şi la calitatea de membru al acestei formaţiuni politice. Iulian Bădescu era preşedintele organizaţiei municipale a PSD Ploieşti.
Potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorii Serviciului teritorial Ploieşti al instituţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale în cazul lui Iulian Bădescu, acesta fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave având ca rezultat obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (2 acte materiale).
Conform anchetatorilor, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, a semnat, în 21 ianuarie 2013, un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti, iar în 28 iunie 2013 a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de 8.000.000 lei, în trei tranşe, către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.
"Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior menţionată, precum şi obţinerea de către Asociaţia Comunitară «Lupii Galbeni 2012» Ploieşti a unui folos necuvenit de aceeaşi valoare. Prin semnarea contractului şi a regulamentului sus menţionate, inculpatul Bădescu Iulian şi-a îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu prevăzute de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale şi a încălcat dispoziţiile din O.G. nr. 119/1999 privind controlul intern şi controlul financiar preventiv şi pe cele din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale", se arăta în comunicatul citat.
Potrivit aceluiaşi document, Bădescu i-a pretins unui reprezentant al Asociaţiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, în schimbul derulării contractului de asociere şi a regulamentului de aplicare a contractului, precum şi a efectuării plăţilor către asociaţie, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, ale cărei interese erau reprezentate de Asociaţia Comunitară, precum şi foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului şi a cazării, în perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Iulian Bădescu a însoţit echipa în desfăşurarea cantonamentului.
În decembrie 2012, Consiliul Local Ploieşti a aprobat alocarea câtorva milioane de euro de la bugetul local, suma finală variind în funcţie de performanţele competiţionale ale echipei Petrolul. Întrucât echipa a câştigat Cupa României şi s-a plasat pe un loc de top în Campionatul Naţional, suma finală aprobată a fost de trei milioane de euro, bani care să fie folosiţi, conform contractului, pentru salariile şi premiile jucătorilor şi ale staff-ului.
La începutul anului trecut, DNA a deschis o anchetă în acest caz, consilierii locali, dar şi primarul Iulian Bădescu fiind chemaţi pentru audieri în acest dosar, în care investigaţia nu s-a finalizat.
În luna martie a anului trecut, Asociaţia "Lupii Galbeni”, ONG prin intermediul căreia echipei de fotbal Petrolul Ploieşti i s-a promis alocarea a trei milioane de euro de la bugetul municipiului Ploieşti pentru performanţele competiţionale obţinute de Petrolul a dat în judecată municipiul Ploieşti pe motiv că autorităţile locale au achitat doar aproximativ 1,7 milioane de euro din suma promisă, în condiţiile în care între autorităţile locale şi Asociaţia "Lupii Galbeni” există un contract cu privire la alocarea banilor. În octombrie 2014, Asociaţia "Lupii Galbeni” a pierdut procesul intentat municipiului Ploieşti la Tribunalul Prahova.
Gruparea Petrolul Ploieşti traversează o criză financiară de la sfârşitul anului trecut, acţionarii Daniel şi Nicolae Capră precum şi directorului general al clubului, Marius Bucuroiu, fiind acuzaţi de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15 milioane de euro.
În 6 februarie, Tribunalul Prahova a admis cererea societăţii care administrează clubul Petrolul Ploieşti de deschidere a procedurii generale a insolvenţei, stabilind termen pentru continuarea procesului data de 6 aprilie.
Acţionarii Petrolul Ploieşti, Daniel şi Nicolae Capră, şi directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, trimişi în judecată în decembrie 2014 sub acuzaţiile de constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 15 milioane de euro, sunt în arest preventiv. Ei au fost plasaţí în mai multe rânduri în arest la domiciliu prin decizia Tribunalului Prahova, însă de fiecare dată procurorii au contestat decizia, iar Curtea de Apel Ploieşti a menţínut arestul preventiv.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe