Mureş: 22 de persoane suspectate de infracţiuni economice, ridicate în urma unor descinderi

Poliţiştii mureşeni au ridicat, joi dimineaţă, 22 de persoane suspectate de infracţiuni economice, printre care şi reprezentanţi ai Registrului Auto Român, în urma unor descinderi la mai multe locuinţe şi firme de leasing, acestea fiind duse la audieri la DIICOT Târgu Mureş.

Urmărește
322 afișări
Imaginea articolului Mureş: 22 de persoane suspectate de infracţiuni economice, ridicate în urma unor descinderi

Mureş: 22 de persoane suspectate de infracţiuni economice, ridicate în urma unor descinderi (Imagine: Diana Iukiewicz/Mediafax Foto)

Potrivit Poliţiei Române, descinderile au avut loc joi dimineaţă, la 20 de locuinţe şi sedii de societăţi comerciale aparţinând unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în dauna unor societăţi comerciale de leasing.

În urma descinderilor au fost ridicate 22 de persoane, care urmează să fie audiate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Cei 22 de membri ai grupării, din care fac parte şi reprezentanţi ai RAR Târgu Mureş, sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani.

Acţiunea de prindere a membrilor grupării a fost organizată de ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, sub coordonarea procurorilor DIICOT - Serviciul Teritorial, cu sprijinul ofiţerilor DGIPI, împreună cu poliţişti din IPJ Mureş.

Procurorul de caz al DIICOT Târgu Mureş, Dan Seniciu, a declarat, joi, că suspecţii sunt un angajat al RAR dat afară recent şi o grupare specializată în infracţiuni economice care a mai fost în atenţia procurorilor în anii trecuţi.

Potrivit procurorului de caz, gruparea este acuzată de înşelăciuni în dauna unor societăţi de leasing, fals, evaziune fiscală şi spălare de bani.

"Unul din modurile de operare era următorul: cu ajutorul angajatului RAR, se «întinereau» maşini aduse din străinătate, în general autotractoare, din 2002-2003, care deveneau mai noi cu câţiva ani. Apoi, acestea erau prezentate la societăţi de leasing controlate de membrii grupării, care le preluau, le dezasamblau, maşinile primeau alte serii de şasiu şi erau introduse la alte societăţi de leasing. Fiind vândute succesiv, se sporea de câteva ori valoarea reală", a spus Seniciu.

Potrivit acestuia, au existat cazuri în care unii din membrii grupării preluau direct autotractoarele, ca utilizatori, pe bază de instrumente de bonitate (documente contabile) false (firmele lor fiind de fapt în inactivitate), caz în care plăteau în avans doar prima rată, maşinile fiind apoi reasamblate, cu alte serii de şasiu şi reintroduse în circuit.

"Gruparea s-a constituit în 2008, noi instrumentăm cazul de anul trecut. În momentul de faţă se fac percheziţii, se ridică documente, am găsit hala principală unde se dezasamblau maşinile, în care am depistat serii de şasiu, motoare, cap tractoare, tir-uri, o grămadă de maşini aduse, unele incendiate. Hala este în Târgu Mureş", a precizat Seniciu.

Potrivit acestuia, maşinile erau aduse din Germania şi Ungaria şi într-un caz din Lituania, nefiind evidenţiate în contabilitatea firmelor controlate de membrii grupării, prejudiciul stabilit pentru evaziunea fiscală fiind de circa 650.000 de euro.

Procurorul a spus că există probe şi pentru acuzaţia de spălare de bani - conturi, ridicări de bani, transferuri de la societăţi de leasing.

Acesta a arătat că s-a stabilit că la RAR au fost "aranjate" 15 maşini şi că există probe pentru 25 de acte materiale, pentru care s-a început urmărirea penală, fiind emise mandate de aducere pentru membrii grupării.

"Sunt emise mandate de aducere, preconizăm că vor fi aduşi la audieri după-amiază", a spus Seniciu, adăugând că urmează să propună reţinerea şi arestarea preventivă a mai multor membri ai grupării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici