Mureş:Autorităţile au două săptămâni să prezinte lista drumurilor forestiere pe care vor să le preia

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că le-a dat un termen de două săptămâni autorităţilor din Mureş pentru a rezolva problemele legate de cererile de preluare a unor drumuri forestiere în domeniul public al localităţilor şi să prezinte lista acestora.

Urmărește
8 afișări

Borbely a făcut aceste declaraţii după o întâlnire cu primarii din judeţul Mureş, în care preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, s-a plâns că nu a putut rezolva, de câteva luni, solicitările de trecere a unor drumuri forestiere în domeniul public local, din vina Direcţiei Silvice, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Din octombrie, 20 de primării solicită predarea drumurilor forestiere în domeniul public. Problema e la Inspectoratul Silvic - n-avem bine făcută delimitarea drumurilor, n-avem materialul care trebuie anexat. (...) Deja ieşim din orice termen", a spus Lokodi, care a arătat că a avut zeci de discuţii şi întâlniri pe această temă, fără niciun rezultat.

Ministrul Borbely i-a cerut şefului Direcţiei Silvice Mureş, Vasile Miculi, să rezolve problema în termen de o săptămână, arătând că va vorbi şi cu şeful Regiei Naţionale a Pădurilor, care tot într-o săptămână va trebui să clarifice problemele pe partea care îi revine.

Pe de altă parte, Miculi a spus că a preluat drumurile forestiere din judeţ pe baza unui inventar şi că nu poate preda amenajamentele silvice în domeniul public al localităţilor acolo unde suprafeţele nu corespund, precizând însă că peste 90 la sută din cazuri sunt rezolvate.

Borbely a precizat, ulterior, într-o conferinţă de presă, că este nemulţumit de aceste întârzieri, arătând că a primit liste cu drumurile forestiere solicitate de localităţi de la doar două judeţe.

"Sunt nemulţumit pentru că, deşi am schimbat legislaţia şi prin Hotărâre de Guvern (am stabilit că) se pot preda autorităţilor locale şi multe au cerut să administreze aceste drumuri, până acum am primit (lista) de la două judeţe. Pe mine nu mă interesează că Direcţia Silvică, consiliile judeţene, consiliile locale... - să se pună la o masă şi să clarifice aceste probleme, altfel nu vor putea accesa fondurile europene. Am dat două săptămâni aici, în judeţul Mureş, să clarifice toate problemele şi să vină cu lista drumurilor forestiere. Şi o să analizez şi la nivel de ţară care sunt problemele în această privinţă", a spus el.

Întrebat despre tăierile ilegale din păduri, ministrul a precizat că, faţă de 2009, tăierile ilegale s-au redus cu 11 la sută, dar a subliniat că trebuie făcut mai mult, mai ales că există "încrengături locale", astfel că, atunci când se fac descinderi pentru a-i prinde pe cei care taie ilegal lemne, aceştia află şi dispar rapid.

"Nu mă încălzeşte, trebuie să facem mult mai mult. Am semnat protocol cu Jandarmeria, trebuie să te duci inopinat, că sunt încrengături locale. Problema cea mare e că sunt păduri nepăzite, circa 300.000 de hectare, mai ales păduri sub 30 de hectare, şi ştiu cei care se ocupă cu tăieri ilegale. Vom face descinderi mai multe şi încercăm să reducem pe cât posibil. Când se face o descindere, se află şi repede dispar cei care eventual făceau tăieri ilegale, avem două-trei exemple de anul trecut", a precizat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici