Mureş: Combinatul Azomureş a pierdut două procese în care a contestat amenzile date pentru poluare

Combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş a pierdut două procese cu Garda de Mediu Mureş, în care a contestat amenzile care i-au fost date, în 2009, pentru poluare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
12 afișări

Comisarul şef al Gărzii de Mediu Mureş, Laurenţiu Cincea, a declarat, vineri, presei, că este vorba de două sentinţe, date de Tribunalul Bistriţa şi respectiv Judecătoria Târgu Mureş, în procesele în care Azomureş a contestat amendarea cu 80.000 de lei, şi respectiv 50.000 de lei, pentru poluare.

În primul caz, procesul a fost strămutat de la Târgu Mureş la Judecătoria Bistriţa, care a respins contestaţia făcută de Azomureş la amenda primită de la Garda de Mediu, iar după înaintarea unui recurs de către conducerea combinatului, Tribunalul Bistriţa a menţinut sentinţa iniţială, pronunţându-se în urmă cu câteva zile.

"Procesul a fost strămutat la Bistriţa, au pierdut în primă fază la Judecătorie, au făcut recurs şi li s-a respins, în urmă cu câteva zile. Sentinţa este definitivă, mai pot merge eventual cu o contestaţie executare, dar aceasta este o cale de atac excepţională. Mai avem un proces cu Azomureşul, a fost pe rolul Judecătoriei Târgu Mureş, care le-a respins, tot în urmă cu câteva zile, plângerea în ceea ce priveşte o amendă de 50.000 de lei", a spus Cincea.

Potrivit acestuia, în fiecare caz, Azomureş a plătit în termen legal jumătate din amenda primită, dar a făcut în paralel şi plângere împotriva acesteia, contestând nu atât poluarea, cât aspecte legate de aparatele cu care s-au făcut măsurătorile amoniacului în atmosferă.

Cincea a precizat că, la jumătate lunii ianuarie, a mai aplicat o amendă combinatului, în valoare de 50.000 de lei, dar nu din cauza unei poluări, ci pentru că, în ciuda faptului că exista o avertizare de cod galben de ceaţă, Azomureş nu a respectat dispoziţiile prevăzute în autorizaţia de mediu, conform cărora avea obligaţia să nu pornească unele instalaţii.

"Nu i-am dat amendă pentru poluare, întrucât, atunci când este ceaţă, amoniacul nu se mai poate dispersa în atmosferă. Este un lucru normal şi ar fi fost absurd să amendăm combinatul din această cauză. Am amendat Azomureş pentru că nu a respectat dispoziţiile prevăzute în autorizaţia de mediu, conform cărora avea obligaţia să nu pornească unele instalaţii", a spus Cincea.

Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş au anunţat că vor inaugura, în a doua parte a lunii februarie, o unitate mobilă specializată în măsurarea concentraţiilor de amoniac, achiziţionată din fonduri de la Ministerul Mediului. Cu ajutorul acestui autolaborator specializat, în valoare de 213.000 de lei, se vor face măsurători ale concentraţiei de amoniac în toate punctele oraşului, dar şi în comunele învecinate, afirmă reprezentanţii APM Mureş.

Combinatul Azomureş a fost amendat, în decembrie 2009 şi în iulie 2009, cu 80.000 de lei şi, respectiv, 50.000 de lei, în urma constatării de către comisarii Gărzii de Mediu a unor valori ale concentraţiei de amoniac în atmosferă de câteva ori mai mari decât limitele legale. Conducerea combinatului a plătit amenzile, dar a făcut şi contestaţii în instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici