Mureş: Instanţa a respins refacerea urmăririi penale în "dosarul Ţăndărei"

Curtea de Apel Târgu Mureş a respins, vineri, refacerea urmăririi penale în "dosarul Ţăndărei", în care mai multe persoane sunt acuzate de traficarea, în Marea Britanie, a 181 de minori de etnie rromă, unii cu handicap, puşi să fure sau să cerşească.

Urmărește
323 afișări

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, însă, restituirea dosarului DIICOT pentru refacerea rechizitoriului şi, în acelaşi timp, a hotărât ca ultimii doi inculpaţi care mai erau cercetaţi în arest să nu poată părăsi ţara, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sentinţa pronunţată, vineri, de judecătorul Aurel Olteanu de la Curtea de Apel Târgu Mureş este definitivă.

Curtea de Apel Târgu Mureş a admis recursul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, Biroul Teritorial Harghita, împotriva sentinţei din aprilie a Tribunalului Harghita privind restituirea dosarului la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT - structura centrală, pentru refacerea actului de sesizare, a casat în parte hotărârea atacată şi, rejudecând cauza, a respins ca nefondate cererile privind restituirea cauzei la DIICOT pentru refacerea urmăririi penale.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis, însă, restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT - structura centrală, pentru refacerea rechizitoriului.

În acelaşi timp, instanţa a înlocuit interdicţia de a nu părăsi localitatea pentru mai mulţi inculpaţi cu măsura obligării de a nu părăsi ţara.

Totodată, Curtea de Apel Târgu Mureş a decis înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor Drăguşin Dobrin şi Nicolae Florian cu interdicţia de a părăsi ţara, dispunând astfel punerea de îndată în libertate a ultimilor doi inculpaţi aflaţi în stare de arest din acest dosar, cu condiţia să nu fie arestaţi în alte cauze.

Ca urmare, toţi inculpaţii din acest dosar au interdicţie de a părăsi ţara, cu excepţia lui Augustin Drăguşin, care este arestat în altă cauză.

Instanţa a mai decis admiterea cererii inculpatului Nelu Stoian de a i se ridica intedicţia de a conduce vehicule.

Curtea de Apel Târgu Mureş a hotărât ca inculpaţii Buzoeanu Radian, Drăguşin Marius Costel, Radu Marian, Stan Colonel, Drăguşin Gheorghe Ion, Nicolae Mircea, Nicolae Alidon, Stoian Nelu, Schian Florian, Schian Sile, Schian Nicolae, Schian Marcel şi Mitu Ion – ale căror recursuri la decizia din aprilie a Tribunalului Harghita au fost respinse - să suporte o parte din cheltuieliele judiciare avansate de stat în cauză, în sumă de 100 de lei fiecare. Cheltuielile judiciare avansate de stat în recursul procurorului vor rămâne în sarcina statului, ca şi onorariile avocaţilor desemnaţi din oficiu, în sumă de cite 400 de lei, care se vor plăti din fondurile Ministerului Justiţiei.

Avocaţii inculpaţilor din "Dosarul Ţăndărei", dosar în care au fost trimise în judecată 26 de persoane implicate în traficarea a 181 de copii de etnie rromă duşi la cerşit în Marea Britanie, au cerut, miercuri, Curţii de Apel Târgu Mureş, retrimiterea dosarului la procurori pentru refacerea urmăririi penale şi o mai mare libertate pentru clienţii lor, spunând că unii dintre aceştia nu îşi pot lucra pământurile şi nici să meargă la spital, pentru că au interdicţie de a părăsi localitatea.

În 1 aprilie 2011, Tribunalul Harghita a decis restituirea "Dosarului Ţăndărei" la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - DIICOT - structura centrală, pentru refacerea actului de sesizare, sentinţa fiind atacată cu recurs de DIICOT, motiv pentru care dosarul a ajuns la Curtea de Apel Târgu Mureş.

În 30 iulie anul trecut, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au trimis în judecată 26 de persoane implicate în traficarea a 181 de copii de etnie rromă duşi la cerşit în Marea Britanie.

Anchetatorii au stabilit că inculpaţii se ocupau de cazarea şi transportul minorilor, procurarea documentelor de călătorie, de cele mai multe ori false, a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor.

În Marea Britanie, minorii erau trimişi să cerşească, să spele parbrize în intersecţii sau să comită furturi din buzunare, din magazine sau din restaurante, fiind însoţiţi de unii dintre membrii grupului infracţional, banii obţinuţi din aceste activităţi infracţionale ajungând la membrii grupării.

Liderii grupului infracţional organizat erau Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu', Nicolae Schian, zis Poligrad, Tase Dumitru, zis Chinezul sau Coreeanul, Mircea Niculae, zis Bocioc, Gheorghe Ion Drăguşin, zis Franţ, toţi din Ţăndărei.

Potrivit DIICOT, inculpaţii au scos din ţară, prin vămile Turnu şi Nădlac, 181 de minori din judeţele Ialomiţa, Constanţa, Vaslui, Brăila, Braşov şi Călăraşi. Racolarea minorilor se realiza din mediul comunităţilor rrome sărace, membrii grupării ocupându-se de cazarea şi transportul acestora, procurarea documentelor de călătorie şi a banilor necesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionale din Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatarea victimelor.

Au fost identificate peste 181 de victime minore, cu vârste cuprinse între şapte şi 15 ani.

Inculpaţii sunt acuzaţi de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici