Mureş: Spitalul din Sărmaşu, propus pentru transformare în cămin de bătrâni, va intra în conservare
Spitalul din oraşul Sărmaşu, judeţul Mureş, va intra în conservare după 1 aprilie, administraţia locală opunându-se transformării acestuia în cămin pentru persoane vârstnice, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul localităţii Sărmaşu, Ioan Mocean, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că spitalul este pregătit pentru conservare, iar managerul unităţii sanitare, Floarea Baciu, a precizat că ultimul pacient a fost externat miercuri.
"Spitalul, de mâine (vineri - n.r.), va mai funcţiona aşa şchiopătând, cât or mai fi bani. Îl pregătim de conservare. Medicii îşi vor căuta alte locuri de muncă, vor merge la posturile vacante, prin redistribuire. În ce priveşte pacienţii, de zece zile nu s-au mai făcut internări. Ar mai fi o discuţie, să salvăm măcar centrul de primiri urgenţe, avem un fel de înţelegere, că ar putea, împreună cu substaţia de salvare, să rămână la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş", a spus primarul.
Mocean a precizat că nu a primit nicio promisiune de finanţare pe mai departe a Spitalului din Sărmaşu, iar bugetul local nu îl poate susţine.
Potrivit primarului, Consiliul Local din Sărmaşu şi Consiliul de Administraţie al spitalului au întocmit, de comun acord cu reprezentanţii Spitalului din Luduş, un proiect de Hotărâre de Guvern în vederea comasării celor două unităţi sanitare, care a fost promovat de Prefectură şi Consiliul Judeţean Mureş la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Sănătăţii, dar la care nu s-a primit încă niciun răspuns.
Managerul Spitalului din Sărmaşu, Floarea Baciu, a afirmat, la rândul său, că, din moment ce Consilul Local Sărmaşu nu a votat transformarea unităţii sanitare în cămin pentru vârstnici, iar Guvernul nu a dat niciun răspuns la propunerea privind alipirea de Spitalul din Luduş, situaţia este incertă.
"Nu mai avem niciun om internat, ieri (miercuri - n.r.) l-am externat pe ultimul. Persoanele care nu trebuiau externate au fost transferate la alte spitale, iar medicii, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii, au posibilitatea de a participa la redistribuire, în 4 aprilie, pentru unităţi medicale din judeţ şi apoi în judeţe limitrofe. Avem în total 46 de angajaţi, din care 10-12 personal administrativ, iar restul personal medical şi medical auxiliar. Consiliul Local nu a votat transformarea în cămin de vârstnici. Am hotărât să oferim servicii la centrul de primiri urgenţe. Până obţinem un răspuns la propunerea de anexare la Spitalul din Luduş, vom mai funcţiona o lună, din fondurile proprii - pentru cheltuilei de personal şi bunuri şi servicii", a precizat Baciu.
Spitalul din Sărmaşu, cu o vechime de peste 50 de ani, se află între unităţile medicale pentru care s-a propus reorganizarea, deşi deserveşte aproape 25.000 de locuitori din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, pe o rază de circa 30 de kilometri.
Administraţia şi localnicii din Sărmaşu şi din zece comune limitrofe au strâns peste 5.000 de semnături pentru păstrarea destinaţiei actuale a spitalului, trimiţând mai multe memorii în acest sens la Ministerul Sănătăţii şi organizând un miting, în luna februarie.
În anul precedent, Spitalul din Sărmaşu a înregistrat 785 de cazuri pe secţia de medicină internă, 565 la pediatrie, au fost spitalizaţi 1.085 de pacienţi, iar la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au fost primiţi 4.064 de pacienţi, din care 1.011 copii.
Potrivit primarului Ioan Mocean, Ministerul Sănătăţii intenţionează să transforme spitalul în azil de bătrâni, în condiţiile în care în localitate există un astfel de azil cu 50 de locuri, construit din fondurile alocate de Consiliul Local şi Parohia Ortodoxă şi încă unul cu şase locuri, iar în apropiere, la Mociu, în judeţul Cluj, mai există un azil pentru bătrâni, cu 30 de locuri.
Spitalele care până la 1 aprilie nu fac cerere la MMFPS pentru transformare în cămine de bătrâni nu vor beneficia de fondurile din programul instituţiei, până acum fiind înregistrate şapte astfel de solicitări, din totalul celor 67 de unităţi propuse pentru reprofilare, spunea, marţi, ministrul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO