Muzeu al Apei, înfiinţat la Craiova, în clădirea Staţiei de Apă Făcăi, deschisă acum 113 ani

Primăria Craiova intenţionează să înfiinţeze un Muzeu al Apei la Făcăi, în clădirea Staţiei de Apă Făcăi, clădire pusă în funcţiune în anul 1909, un edificiul valoros atât din punct de vedere arhitectural, cât şi cultural.

Urmărește
202 afișări
Imaginea articolului Muzeu al Apei, înfiinţat la Craiova, în clădirea Staţiei de Apă Făcăi, deschisă acum 113 ani

Monumentalist, captură YouTube

Clădirea căreia i s-a dat în funcţionalitate acum 113 ani este una dintre cele mai frumoase clădiri din Craiova,

În şedinţa extraordinară a Consiliului Local Craiova, a fost votat un Memorandum de cooperare între municipiul Vraţa, Bulgaria şi municipiul Craiova, România, necesar pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile pentru înfiinţarea Muzeului Apei Făcăi.

În jurul anilor 1880, pe fondul creşterii demografice a oraşului Craiova, lipsa apei devenise o problemă, motiv pentru care s-a decis construirea unui sistem de alimentare cu apă centralizat. Pentru realizarea lucrării a fost angajat inginerul englez William Heerlin Lindley (1853-1917), unul dintre cei mai mari hidrologi ai timpului, cunoscut în România pentru rezultatele pe care le obţinuse la Iaşi şi Ploieşti.

W.H. Lindley a preferat, din mai multe surse posibile, apele din valea Giorocului ca fiind cele mai apropiate (circa 40 km de Craiova), de calitate foarte bună şi în cantitate suficientă, situate la o altitudine de 102 metri care a permis aducerea apelor către Craiova prin pantă naturală.

Pentru pomparea apei către oraş, s-a construit Staţia de apă Făcăi, care era echipată cu trei pompe cu piston acţionate de motoare cu ardere pe bază de păcurină. Această staţie pompa apa prin conducte până la rezervorul de apă din staţia Bordei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
muzeu,
apa,
craiova

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici