- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.09.2011, 15:42)
- Laura Mitran ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muzeul Antipa şi-a deschis porţile pentru oficialităţi. Kelemen: Se ridică la nivelul oricărui muzeu din Europa - GALERIE FOTO
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat joi, la redeschiderea Muzeului Antipa, după modernizarea expoziţiei permanente, că acesta se ridică la nivelul oricărui muzeu din Europa şi că, atunci când există planuri concrete şi consecvenţă, se poate reuşi, inclusiv în perioade de criză financiară.
Urmărește
1444 afișări
Muzeul Antipa şi-a deschis porţile pentru oficialităţi. Kelemen: Se ridică la nivelul oricărui muzeu din Europa (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
GALERIE FOTO - VEZI CUM ARATĂ NOUL MUZEU DE ISTORIE NATURALĂ
"În 2007, când s-a început acest proiect, erau foarte mulţi sceptici. (...) Dacă avem planuri concrete, dacă ştim ce vrem să facem, dacă suntem consecvenţi, vom reuşi şi în perioade când sunt puţini bani, în perioade de criză financiară", a spus Kelemen Hunor, adăugând că trebuie menţinute, nu oprite investiţiile în cultură, fiind vorba de un "interes naţional".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Polonia va investi 750 de milioane de dolari pentru a stimula producţia de muniţie
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
Ministrul a spus, de asemenea, că este o mare bucurie că pot fi redeschise porţile Muzeului Naţional "Grigore Antipa" din Capitală, "o instituţie foarte importantă şi foarte iubită", înainte să taie panglica şi să viziteze expoziţia permanentă, însoţit de directorul muzeului, Dumitru Murariu.
La vernisajul de joi au mai fost prezenţi şi alţi reprezentanţi ai Ministerului Culturii, printre care subsecretarul de stat Irina Cajal Marin, ambasadorii Chinei, Japoniei şi Croaţiei, reprezentanţi ai ambasadelor SUA, Norvegiei, Spaniei şi Olandei, precum şi ai institutelor culturale francez, polonez, spaniol şi ceh.
Preşedintele Comitetului Naţional al ICOM (International Council of Museums), Virgil Niţulescu, secretar general în Ministerul Culturii în 2007, când s-a decis demararea lucrărilor de renovare şi modernizare a expoziţiei Muzeului Antipa, a spus că instituţia muzeală "are cu siguranţă în lumea întreagă un număr foarte mare de prieteni".
Muzeul de Istorie Naturală "Grigore Antipa" îşi redeschide porţile pentru public sâmbătă, la ora 10.00. După doi ani şi opt luni în care a fost în renovare, muzeul îşi va primi publicul cu o expoziţie adusă la zi, cu o expunere modernă şi tot felul de gadget-uri pentru o vizită interactivă. Biletul de intrare la Muzeul Antipa va fi de 20 de lei, sumă din care se vor practica reduceri pentru pensionari, elevi, studenţi etc.
Lucrările de reabilitare şi modernizare a expoziţiei permanente la Muzeul Antipa au început în februarie 2009, instituţia fiind închisă pentru public şi urmând să fie redeschisă în mai 2010 Însă finalizarea lucrărilor a fost întârziată din mai multe cauze, precum întârzierea tranşelor de fonduri de la Ministerul Culturii şi a unor comenzi din străinătate, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Muzeului Antipa.
Valoarea lucrărilor a fost de 10,9 milioane de euro fără TVA, fiind acoperită în cea mai mare parte de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, dar şi prin fonduri structurale (600.000 de euro). Amenajarea expoziţiei permanente, aşa cum va putea fi văzută de publicul larg de sâmbătă, a fost realizată de Artex Services.
Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu a avut loc în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria, pe 24 mai 1908. Cu această ocazie au fost deschise pentru vizitare 16 săli, dintre care una cuprindea patru diorame biogeografice, create de Grigore Antipa, printre primele realizate în lume şi care, datorită calităţii lor, au servit drept model pentru multe alte muzee din ţară şi străinătate. Dioramele din muzeele de ştiinţele naturii sunt prezentări expoziţionale, ecologice şi biogeografice, în care speciile de plante şi animale sunt montate pe substraturi şi în decoruri care imită mediul lor natural de viaţă.
Actualul patrimoniu al muzeului este format din colecţii zoologice, de minerale şi roci, paleontologice şi etnografice. În urma colectărilor realizate de specialişti din ţară şi străinătate, a donaţiilor şi achiziţiilor, colecţiile muzeului au sporit permanent, astfel că, în prezent, ele cuprind peste 2 milioane de piese, dintre care 2.000 sunt expuse.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:05
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
-
astăzi, 12:57
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 986. Guvernatorul unei regiuni cheie din Rusia a demisionat / Zelenski: 11.000 de soldaţi nord-coreeeni se află deja în regiunea rusă Kursk / Ruşii lovesc o instalaţie de infrastructură în Zaporojie