Istoria aviaţiei româneşti face un pas important către standardele moderne: Muzeul Naţional al Aviaţiei Române va fi reabilitat din temelie

  • Istoria aviaţiei române are mai bine de o sută de ani
  • În anii interbelici, bucureştenii erau invitaţi să facă ”sboruri de plăcere” cu avioanele Lares
  • De 30 de ani, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române adună exponate ale istoriei aviaţiei române
  • Muzeul are 100 de exponate de tehnică de aviaţie adunate în două hangare şi în expoziţia din aer liber
  • În 2020, pentru reparaţia capitală şi restaurare muzeul a primit 98 de milioane de lei
Urmărește
2725 afișări

Ştii sau nu, dar aviaţia română şi inventatorii Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henry Coandă au un loc aparte în aviaţia mondială. În Bucureşti, există într-o locaţie mai retrasă Muzeul Naţional al Aviaţiei Române. Aici poţi face o incursiune în istoria aviaţiei şi poţi vedea avioane care se produceau în România. Locul muzeului nu este ales întâmplător. Acum o sută de ani aici s-a înfiinţat şcoala de observatori aerieni, apoi apare aerodromul militar Pipera, iar de pe el, în 1931, Smaranda Brăescu a reuşit să doboare recordul american de salt cu paraşuta. Muzeul urmează a fi reabilitat. Aşa că, ai şansă să vizitezi în câţiva ani un muzeu al aviaţiei modern, cum este de exemplu cel de la Hanovra, Germania.

În anii interbelici, în Bucureşti, puteai să faci un zbor de plăcere cu avioanele Lares. Te costa doar vreo 200 de lei. Însă acum, cu bani mult mai puţini, poţi să vezi întreaga istorie a aviaţiei române la muzeu. Şi grăbeşte-te, pentru că după 30 de ani de zile intră în reabilitare. 

„Are peste 100 de exponate. O expoziţie de bază care cuprinde două hangare şi o expoziţie în aer liber cu tehnică de aviaţie, radiolocaţie şi rachete antiaeriene. Elicopterul MI-8, care a fost a lui Ceauşescu şi al familiei, pe care îl avem în parcul expoziţional”, povesteşte Nicoleta Nicolae, muzeograf.

„Sperăm să ajungem şi noi la standardele de 2020 visavis de clădiri, locaţie, pentru că la momentul actual ne gospodărim cu ce avem”, spune locotenent inginer Aurel Bocai, şeful secţiei de restaurare şi conservare.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici