- Home
- Social
- SIBIU, (27.01.2025, 13:00)
- Petru Mazilu
Muzeului Naţional Brukenthal se închide temporar ca urmare a jafului din Olanda
- Sediile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu au fost închise temporar.
- Conducerea instituţiei a luat decizia ca urmare a jafului din Olanda. Sediile sunt închise în perioada 27-31 ianuarie.
- Muzeul Naţional Brukenthal a trecut printr-un jaf asemănător celui din Olanda, în anul 1968.
Urmărește
889 afișări
Sursa foto: Facebook
Reprezentanţii Muzeului Naţional Brukenthal anunţă că au demarat o campanie „pentru susţinerea muzeelor şi angajaţilor acestora, de conştientizare şi atenţionare cu privire la protejarea patrimoniului cultural naţional”.
„Între 27 ianuarie şi 31 ianuarie 2025, conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a luat hotărârea închiderii sediilor instituţiei. În această perioadă va fi desfăşurată o campanie pentru susţinerea muzeelor şi angajaţilor acestora, de conştientizare şi atenţionare cu privire la protejarea patrimoniului cultural naţional. Muzeul va găzdui o serie de discuţii focalizate pe problemele de securitate şi siguranţă a patrimoniului; totodată, vom realiza informări în mediul online şi prin distribuire de pliante în susţinerea unui proces de conştientizare a publicului asupra importanţei patrimoniului cultural şi a importanţei muzeelor care depozitează, conservă, restaurează, cercetează, expun şi promovează piesele deţinute”, au transmis reprezentanţii instituţiei din Sibiu pe Facebook.
Deschis în 1817, Muzeul Naţional Brukenthal este cea mai veche instituţie muzeală din România, având cea mai importantă colecţie de artă europeană. De asemenea, muzeul are cea mai vastă colecţie din ţară, peste 1,6 milioane de piese, şi administrează atât piese ale statului român cât şi piese ale Parohiei Evanghelice CA din Sibiu, retrocedate în anul 2005 şi aflate în comodat în cadrul instituţiei muzeale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ceasul Apocalipsei este mai aproape ca niciodată de miezul nopții. Ce înseamnă cele 89 de secunde rămase
-
Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia
-
Bolojan despre interimatul prezidenţial: Există o realitate constituţională ce trebuie respectată
-
George Simion acuză „lovitura de stat” din România şi lansează atacuri la adresa UE
Muzeul Naţional Brukenthal a trecut printr-un eveniment asemănător celui din Olanda în anul 1968. Atunci au fost furate opt tablouri dintre care au fost recuperate doar patru. A fost cel mai mare furt de opere de artă din România, au spus cei de la muzeul sibian care au tras mai multe semnale de alarmă. Ei arată că jaful celor patru piese din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României nu este singurul din ultimii ani, atât în Olanda cât şi în Europa. Ei propun o serie de măsuri.
„1. În mai multe rânduri conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a subliniat importanţa asigurării pazei patrimoniului cultural naţional cu efective ale Ministerului Afacerilor Interne.
2. Avem nevoie de investiţii majore în ceea ce înseamnă sistemele de siguranţă. La Muzeul Naţional Brukenthal, în ultimii 3 ani, am acordat o atenţie deosebită schimbării sistemelor vechi, amplasării de noi camere, ş.a.
Mai mult decât atât, peste 20% din bugetul total al instituţiei este direcţionat către firma de pază şi securitate.
3. Avem nevoie de amenajarea şi reconfigurarea depozitelor, cu toate elementele necesare: detectoare de fum, de mişcare, antiefracţie etc. Decidenţii politici trebuie să înţeleagă că nu vorbim despre colecţii private ci despre mărturii ale existenţei noastre pe acest pământ. Vorbim despre patrimoniul naţional, istoria şi mândria ţării noastre!
Anul trecut, Muzeul Naţional Brukenthal, împreună cu reprezentanţii ISU, au desfăşurat cea mai importantă acţiune de acest fel din istoria muzeului. Scenariul exerciţiului a simulat un incendiu izbucnit într-o încăpere a muzeului, fiind necesară o intervenţie rapidă şi eficientă pentru a limita pagubele şi a asigura siguranţa personalului şi vizitatorilor.
4. Încă din anul 2015, Muzeul Naţional Brukenthal a desfăşurat campania de conştientizare „White Palace – Dark Story”, privind starea de conservare a Palatului Brukenthal, mai ales în privinţa elementelor decorative din piatră.
Avem nevoie să restaurăm la standarde profesionale clădirile în care deschidem expoziţiile şi organizăm depozitele. De asemenea, cerem Direcţiilor Judeţene de Cultură, specialiştilor şi arhitecţilor o abordare raţională în înţelegerea faptului că unele investiţii în clădirile monument istoric, cum ar fi închideri centralizate, uşi profesionale, sisteme, trebuie amplasate. Nu dărâmăm şi distrugem patrimoniul imobil, dar unele lucrări sunt necesare!
Investiţiile în restaurarea muzeelor din România trebuie să fie prevăzute într-un plan multianual, strategic ţinându-se cont de patrimoniu deţinut şi de necesităţi!
5. Instituţiile muzeale au nevoie de personal calificat care să continue munca de conservare, cercetare şi restaurare a patrimoniului deţinut. Investiţia în cultură este o investiţie pentru viitor!
Trebuie să existe o salarizare demnă, pe măsura răspunderii avute de personalul din muzeele cu un patrimoniu naţional şi universal. De asemenea, trebuie să existe o diferenţă între salariul unui angajat în cadrul unui muzeu cu piese de importanţă universală şi altul din cadrul unui muzeu de importanţă locală.
6. Evenimentul din Olanda este unul tragic. Însă acest eveniment trebuie să ne responsabilizeze şi să nu ne ducă spre altă extremă. Să fim puşi în situaţia ca patrimoniul cultural să nu mai fie expus şi să nu mai fie prezentat în alte locuri, în ţară şi străinătate. Trebuie să luăm toate măsurile necesare.
Lucrul acesta a fost dovedit prin expoziţiile importante pe care Muzeul Naţional Brukenthal le-a organizat în ultimii 3 ani:
-Brukenthal exclusive la ArtSafari,
-Tiţian la Iaşi, Capodopere ale artei europene la Suceava,
-Aurul de la Brukenthal la ArtSafari,
-Capodopere. Arta din România, de la clasic la contemporan la Iaşi şi Slatina.
7. În premieră, anul acesta Muzeul Naţional Brukenthal se pregăteşte de o colaborare inedită cu Galeria Borghese din Roma. Au fost deja începute discuţii; se încearcă îndeplinirea tuturor cerinţelor pentru condiţii optime de siguranţă şi expunere a valoroaselor lucrări.”
„Abuzurile asupra operelor de artă sunt o oglindire a abuzurilor pe care oamenii le exercită unii asupra altora. Atunci când o pictură este furată sau distrusă nu doar proprietarul este păgubit ci generaţii la rând de vizitatori. Avem nevoie de autostrăzi, de spitale, de şcoli dar avem nevoie şi de investiţii în Muzee”, este concluzia reprezentanţilor Muzeului Naţional Brukenthal.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Danemarca cere unitate europeană în fața presiunilor lui Trump asupra Groenlandei
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Peste o mie de români s-au înscris pentru vot prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale
Citește și: Angajaţii Camerei Deputaţilor protestează
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Caz tulburător la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Cristina a murit la 39 de ani, deşi medicii spuneau că este bine
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:23
-
ieri, 22:51
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1070. Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia / SBU demontează reţeaua de spioni ruşi care viza avioanele F-16 / Zelenski s-a întâlnit cu Macron şi preşedintele Consiliului European, în Polonia / Rafinăria de petrol Ryazan din Rusia îşi suspendă activitatea / Atacuri ruseşti asupra a 9 comunităţi din regiunea Sumy