NASA anunţă încheierea misiunii elicopterului Ingenuity pe Marte

Elicopterul Mars Ingenuity al NASA, care a explorat suprafaţa planetei Marte din 2021, şi-a încheiat misiunea după o defecţiune produsă la o elice îl împiedică să mai zboare, a anunţat NASA, potrivit CNN.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului NASA anunţă încheierea misiunii elicopterului Ingenuity pe Marte

NASA anunţă încheierea misiunii elicopterului Ingenuity pe Marte

Proiectat iniţial ca un experiment, Ingenuity a devenit prima aeronavă care a operat şi a zburat pe o altă lume, decolând pe 19 aprilie 2021.

Imaginile şi datele returnate la Laboratorul de propulsie cu reacţie al NASA din Pasadena, California, au arătat că una sau mai multe palete ale rotorului din fibră de carbon ale elicopterului au fost deteriorate în timpul aterizării în timpul ultimului zbor din această lună. Echipa a stabilit că elicopterul nu mai este capabil să zboare , potrivit agenţiei spaţiale.

„Călătoria istorică a Ingenuity, primul aparat de zbor de pe o altă planetă, a ajuns la sfârşit. Acest elicopter remarcabil a zburat mai sus şi mai departe decât ne-am fi imaginat vreodată şi a ajutat NASA să facă lucrul la care se descurcă cel mai bine – să facă posibilul imposibil. Prin misiuni ca Ingenuity, NASA pregăteşte terenul pentru zboruri ulterioare în Sistemul nostru Solar şi pentru o explorare mai sigură şi mai inteligentă pe Marte şi dincolo de ea”, a spus Bill Nelson, administratorul NASA.

Ingenuity a amartizat pentru prima oară pe suprafaţa Planetei Roşii pe 18 februarie 2021, ataşat de partea inferioară a rover-ului Perseverence. A făcut primul zbor, ridicându-se de pe suprafaţă pe 19 aprilie 2021, dovedind că zborul controlat pe Marte este posibil. După alte patru zboruri, Ingenuity s-a angajat la o nouă misiune de recunoaştere pentru cercetătorii de la Perseverence. În 2023, elicopterul a executat cu succes două teste de zbor, aducând noi date despre limitele aerodinamicii marţiene.

Echipa de control a programat pentru data de 18 ianuarie un zbor scurt, vertical, pentru a-i determina poziţia, după ce, anterior, amartizarea s-a făcut de urgenţă. Datele arată că, aşa cum era planificat, elicopterul a atins altitudinea maximă de 12 metri şi a planat timp de 4,5 secunde înainte de a-şi începe coborârea la o viteză de un metru pe secundă. Totuşi, la aproximativ un metru distanţă de suprafaţă, Ingenuity a pierdut contactul cu rover-ul. A doua zi, comunicaţiile au fost restabilit, iar imaginile produse au arătat o avarie serioasă la una dintre elice.

Ingenuity a efectuat, în total, 72 de misiuni pe Marte

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nasa,
ingenuity,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici