NASA: Roverul Perseverance a prelevat prima mostră marţiană din noua campanie ştiinţifică VIDEO

  • Roverul Perseverance al NASA a prelevat şi depozitat joi, 30 martie, primul eşantion din cadrul celei mai noi campanii ştiinţifice a misiunii. În fiecare campanie, echipa explorează şi studiază o nouă zonă de pe Marte, anunţă NASA.
  • În această campanie, roverul explorează partea superioară a deltei craterului Jezero. Perseverance a colectat în total 19 eşantioane şi trei tuburi martor, iar recent a depus 10 tuburi drept rezervă pe suprafaţa marţiană, în cadrul campaniei NASA-ESA (Agenţia Spaţială Europeană) de returnare a eşantioanelor de pe Marte.
Urmărește
1456 afișări
Imaginea articolului NASA: Roverul Perseverance a prelevat prima mostră marţiană din noua campanie ştiinţifică VIDEO

FOTO NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Oamenii de ştiinţă de la NASA doresc să studieze probele de pe Marte cu ajutorul unor echipamente de laborator performante pentru a căuta semne de viaţă microbiană şi pentru a înţelege mai bine ciclul apei care a modelat suprafaţa şi interiorul planetei Marte cu miliarde de ani în urmă.
 
Extrasă dintr-o rocă pe care echipa ştiinţifică o numeşte „Berea”, această ultimă mostră este cea de-a 16-a mostră de rocă din cadrul misiunii (există, de asemenea, mostre de regolit - sau rocă spartă şi praf). Echipa ştiinţifică crede că Berea s-a format din depozite de rocă care au fost transportate în aval de un râu existent acum mult timp până în acest loc. Asta ar însemna că materialul ar fi putut proveni dintr-o zonă aflată la o distanţă enormă de limitele craterului Jezero şi este unul dintre motivele pentru care echipa consideră roca atât de importantă.
 
 
                                                                          FOTO NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS 
 
„Al doilea motiv este că roca este bogată în carbonat”, a declarat Katie Stack Morgan, cercetător adjunct al proiectului Perseverance la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud. „Rocile carbonatice de pe Pământ pot fi medii propice pentru a conserva forme de viaţă fosilizate. Dacă biosemnăturile (fosile chimice sau biologice n. red.) au fost prezente în această parte a craterului Jezero, o rocă ca aceasta ar putea conţine forme de viaţă”, mai spune experta. 
 
O mare enigmă este modul în care funcţiona climatul lui Marte pe vremea când această zonă era acoperită cu apă lichidă. Deoarece carbonaţii se formează datorită interacţiunilor chimice din apa lichidă, aceştia pot oferi oamenilor de ştiinţă o idee despre schimbările climatice de pe planetă.
 
„Miezul din Berea evidenţiază frumuseţea misiunilor rover”, a declarat Ken Farley, cercetător de proiect al Perseverance, de la Caltech din Pasadena. „Mobilitatea lui Perseverance ne-a permis să colectăm eşantioane de roci igoase (roci magmatice întărite) de pe fundul relativ plat al craterului în timpul primei campanii, iar apoi să ne deplasăm la baza deltei craterului, unde am găsit roci sedimentare cu granulaţie fină depuse într-un pat de lac uscat. Acum prelevăm probe dintr-o locaţie geologică în care găsim roci sedimentare cu granulaţie grosieră depuse într-un râu. Cu această diversitate de medii din care să observăm şi din care să colectăm, suntem încrezători că aceste eşantioane ne vor permite să înţelegem mai bine ce s-a întâmplat aici, în Craterul Jezero, cu miliarde de ani în urmă”, conchide Farley.
 

Ce urmează pentru roverul Perseverance

 
Cu această ultimă mostră depozitată în siguranţă într-un tub de eşantionare din interiorul roverului, vehiculul cu şase roţi va continua să urce în zona sedimentară a lui Jezero spre următoarea curbă din albia uscată a râului, o locaţie pe care echipa ştiinţifică o numeşte „Castell Henllys”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici