- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase: Băsescu a confirmat falimentul dreptei româneşti, iar factura cotei unice o plătesc săracii
Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, susţine într-o postare pe blogul său că Traian Băsescu "a confirmat falimentul dreptei româneşti", iar factura cotei unice aflate în buzunarele, vilele, maşinile de lux, excursiile în locuri exotice ale bogaţilor de după 2004 este plătită de populaţia săracă.
Năstase: Băsescu a confirmat falimentul dreptei româneşti, iar factura cotei unice o plătesc săracii (Imagine: Raul Ştef/Mediafax Foto)
"Programul de guvernare al dreptei politice româneşti, ajunsă prin manevre imorale la putere la sfârşitul lui decembrie 2004, în formula alianţei D.A.(PD+PNL) îşi dovedeşte astăzi falimentul. Cota unică, principala măsură promisă în campania electorală din noiembrie 2004 că va aduce noi locuri de muncă şi bunăstare în România îşi dovedeşte astăzi eşecul usturător", mai scrie Năstase pe blog.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Călin Georgescu și soția sa, Cristela Georgescu, s-au adresat criticilor: „Nu putem să stăm în genunchi decât în fața lui Dumnezeu”
-
Bolojan: Înainte de a face o reformă a statului trebuie făcută o reformă a lumii politice
-
Lituania, disponibilă să trimită militari în Ucraina şi avertizează asupra atacurilor hibride ruseşti
-
Ce spun analiştii economici despre motivele care au stat în spatele votului antisistem
În opinia sa, cota unică nu a adus, după cum se vede astăzi, nici mai multe locuri de muncă, nici eliminarea economiei negre şi nici venituri bugetare mai mari.
"A adus numai bani în plus în buzunarele a 10% din salariaţi şi patronilor, (circa 0,8 miliarde euro) , în detrimentul a 90% din salariaţi, a pensionarilor, studenţilor şi a sute de mii de persoane beneficiare de asistenţă socială, având în vedere că bugetul a renunţat la venituri de 1% din PIB, adică 1 mld. de euro. Efectele cotei unice, respectiv miliardul de euro, în 5 ani şi ceva până în prezent, au ajuns la cca 3 mld. (2,5% din PIB)", adaugă fostul premier.
El mai scrie că, necreând mai multă producţie naţională, acum aceşti bani lăsaţi în plus în economie trebuie tăiaţi de undeva pentru că altfel se ajunge la o depreciere dureroasă a leului şi la o inflaţie devastatoare.
"Aceste două efecte total negative ar fi însemnat readucerea echilibrului macroeconomic la cote acceptabile de FMI prin suportarea unei taxe indirecte (inflaţie) de către toţi cetăţenii. Nici aceasta nu ar fi fost o soluţie, cum nu ar fi fost o soluţie nici creşterea substanţială a TVA, pentru că atât inflaţia cât şi TVA sau cota unică majorată luau bani în mod UNIFORM de la toţi românii", adaugă Năstase.
Adrian Năstase precizează că refacerea echilibrului economic la cote rezonabile se putea face numai "luând înapoi putere de cumpărare, în mod diferenţiat, prin impozitare diferenţiată, de la toţi cetăţenii, mai puţin de la cei cu venituri şi averi mai mici (care nu au beneficiat de cota unică) şi mai mult de la cei cu venituri şi averi mai mari - adică de la beneficiarii iniţiali ai cotei unice, care, apoi, şi-au sporit în fiecare an avuţia".
"Dar dreapta politică nu gândeşte în termeni de echitate. Ea gândeşte numai în termeni de avuţie proprie şi de sporire a capitalului pe orice căi. Practic, astăzi se consolidează capitalizarea a cca 200.000 persoane după aplicarea cotei unice prin decapitalizarea (luarea de bani din buzunare şi sărăcirea) a milioane de salariaţi, pensionari, studenţi, persoane asistate social", susţine fostul premier.
El menţionează că, dacă nu a produs efectele promise, cota unică a produs dezechilibrele economice şi sociale majore, pe care FMI le constată astazi în România şi care se corectează prin "măsuri total antieconomice, antisociale şi imorale".
"Se corectează o greşeală printr-o greşeală şi mai mare, numai să nu se recunoască politic o opţiune total nepotrivită pentru o ţară luată prizoniera de dreapta politică în 2005 în folosul său şi al clientelei sale. Cota unică nu a adus mai multă producţie naţională, mai multe locuri de muncă productive sau mai multe venituri bugetare. A adus mai mult consum în cea mai mare parte de lux, din import, pentru o pătură socială redusă numeric şi consum din import pe credit pentru cei mulţi care nu au beneficiat de cota unică dar au luat conjunctural credit cu buletinul. Acum, nu plătesc nimic cei care au produs importuri excesive, ci funcţionarii publici, salariaţii în general care au luat credite pentru a-şi acoperi găurile în buzunare făcute de cota unică şi pensionarii care nici ei nu au primit nimic de la cota unică", arată Adrian Năstase.
Fostul premier mai susţine că, pe fondul unei creşteri economice nesănătoase, pe datorie externă, între 2005-2008, având venituri bugetare în creştere, în loc să pună bani deoparte pentru zile grele ca cele de azi, puterea de dreapta a sporit personalul bugetar - "în general pe criterii clientelare" - de la 900.000 persoane în 2004 la 1.400.000 persoane în 2008, respectiv cu 55%. În acelaşi timp, au crescut salariile în sectorul public cu cca 80%.
"De unde bani? Din creşterea economică nesănătoasă realizată în comerţ, alimentaţie publică, comunicaţii şi alte servicii şi din construcţii, aproape totul fiind adus din import, pe datorie externă. Acum, când deficitul bugetar trebuie corectat printr-o curbă de sacrificiu se optează pentru menţinerea bogăţiei celor care au profitat de pe urma cotei unice şi amputarea veniturilor fragile şi modeste ale celor mulţi, după proverbul românesc «ban la ban trage şi păduche la păduche». Adică se consolidează la un pol al societăţii bogăţia, se legitimează chiar (deşi ea a fost generată de o măsură total imorală - cota unică) şi se împinge mai adânc în sărăcie marea majoritate a populaţiei", adaugă preşedintele CN al PSD.
El enumeră şi categoriile care plătesc "factura cotei unice aflate în buzunarele, vilele, maşinile de lux, excursiile în locuri exotice ale bogaţilor de după 2004 ai României", respectiv: funcţionarii bugetari de nivel central şi local, care plătesc inclusiv pentru cei angajaţi clientelar între 2004-2008 de dreapta politică, funcţionari care au primit 200.000-300.000 lei, în medie ca efect al cotei unice şi acum plătesc tribut consolidării capitalismului imoral din România, în medie, câte 5.000.000 lei/persoană; pensionarii, care nu au luat nimic de la cota unică şi vor plăti în medie 700.000 lei din nişte pensii şi aşa neacoperitoare pentru traiul zilnic; călătorii cu tramvaiul, troleibuzul, autobuzul, trenul, cărora li se va scumpi substanţial biletul de transport; persoanele racordate la energia termică produsă în regim centralizat, locatari ai blocurilor de dinainte de 1990, care şi aşa, azi, au mari greutăţi în a-şi achita factura la căldură şi apă caldă; persoanele bolnave, care vor găsi medicamente mult mai scumpe datorită reducerii gratuităţilor şi subvenţiilor la medicamente; cei asistaţi social: copiii (alocaţiile de stat), persoanele cu handicap (ajutoare), beneficiarii ajutorului social (venitul minim garantat).
Adrian Năstase mai menţionează că, prin aşa-zisa flexibilizare a Codului muncii, în înţelegerea dreptei, se va reduce puterea de negociere a salariaţilor în favoarea patronilor care vor putea concedia angajaţii cum vor ei.
El susţine că măsurile anunţate de "şeful dreptei româneşti" dovedesc în primul rând "incompetenţa profesională a PDL", care în 2005 a rupt acordul cu FMI, care ar fi menţinut România în limitele unei creşteri economice sănătoase şi "nu ar fi permis dezmăţul şi excesele pe datorie externă pe care o plătesc azi cei care nu au fost la «ospăţul» cotei unice".
"Apoi dovedesc disperare, cinism (persistă în promovarea polarizării sociale) şi lipsa oricărui spirit de solidaritate socială. Soluţia? Recurgerea la măsuri de ajustare a dezechilibrului economic prin măsuri de stânga promovate de PSD şi care să împartă povara corecturii echitabile între cetăţeni prin impozitare diferenţiată, promovarea producţiei şi a exporturilor", mai scrie fostul premier.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că pensiile vor scădea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, şi vor fi reduse "masiv subvenţiile", banii urmând să fie alocaţi ţintit "către cei care au nevoie de sprijin financiar".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO