Potrivit responsabilului de comunicare al Administraţiei Bazinale, Cătălin Anton, de pe sectoarele de plajă aflate în administrarea ABADL au fost ridicate, la sfârşitul săptămânii, 111 tone de deşeuri şi aproximativ 975 de tone de alge, acestea fiind colectate şi transportate la gropile ecologice.
Specialiştii instituţiei au declarat că principala cauză a apariţiei algelor este eutrofizarea, un fenomen care apare în timpul verii, când, la temperaturi ridicate, cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă, determinând dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de „înflorire algală”.
Nutrienţii sunt compuşi chimici ai azotului şi fosforului de tipul azotiţilor, azotaţilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat şi fosforului total. Înflorirea algală şi dezvoltarea plantelor acavtice determină, însă, reducerea transparenţei apei şi a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.
„Ţinem să precizăm că prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu sunt dăunătoare sănătăţii turiştilor”, a spus Cătălin Anton, care a precizat că de la începutul sezonului estival a fost colectată de pe plaje o cantitate de 1.693 de tone de alge.