Năstase, despre retrimiterea în judecată: Era nevoie de o nouă ţintă falsă

Fostul premier Adrian Năstase precizează, miercuri, într-o declaraţie remisă MEDIAFAX, că retrimiterea sa în judecată, în contextul actual, în care guvernarea nu ştie cum să scoată economia din criză şi pe fondul negocierilor cu FMI, reprezintă "o nouă ţintă falsă".

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Năstase, despre retrimiterea în judecată: Era nevoie de o nouă ţintă falsă

Năstase, despre retrimiterea în judecată: Era nevoie de o nouă ţintă falsă (Imagine:Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În contextul actual, în care guvernarea nu ştie cum să scoată economia din criză şi pe fondul negocierilor cu FMI, era evident nevoie de noi ţinte false. Era firesc, chiar «în spiritul vremurilor», să apară o nouă evoluţie în legătură cu dosarele fabricate în jurul numelui Adrian Năstase", a susţinut fostul premier.

Năstase arată că respinge în mod categoric "acuzaţiile mincinoase" formulate împotriva sa, în dosarul Zambaccian.

"Este vorba de un «snop» de dosare, începute de DNA în anul 2005, în încercarea de a transforma o cauză civilă în multiple cauze penale, dosare în care în care nu există nici un fel de dovadă împotriva mea", a menţionat Năstase.

El a precizat că, după alegerile din 2004, procurorii, susţinuţi de actualul preşedinte, Traian Băsescu, au deschis împotriva sa peste 20 de dosare, cu "tot felul de acuzaţii aberante".

"Pe rând, acuzaţiile s-au retras şi au rămas în prezent doar trei: cea referitoare la termopane, cea referitoare la cazul Melinescu şi cea referitoare la cheltuielile din campania electorală din 2004. Pentru ultimele două, deja sunt în instanţă, acesta este cel de-al treilea şi sunt sigur că instanţele vor constata nevinovăţia mea", a afirmat Năstase.

Potrivit lui Năstase, toate actele procedurale efectuate de procurorii DNA, începând cu data de 07.02.2006, cum ar fi percheziţii, înregistrări audio-video, audieri martori, constatări tehnice etc., sunt lovite de nulitate absolută, astfel încât ele nu mai puteau fi folosite ca probe valide în alte cauze, cu atât mai mult cu cât ele se foloseseau practic în aceeaşi cauză.

Năstase arată că, de fapt, DNA încearcă să refolosească în cadrul acestui dosar nişte probe anulate anterior de instanţă, el apreciind că folosirea probelor constatate nule de către judecătorii ICCJ reprezintă un abuz, pentru că ele induc ideea efectuării unor probatorii după data la care s-a pronunţat ICCJ.

Fostul premier arată că, ajuns în Parlament, acest dosar a fost respins în mod clar de Comisia juridică, printr-un raport negativ în care se constata că este vorba de un dosar politic.

El a precizat, totodată, că, după campania mediatică derulată împotriva sa, a considerat că trebuie să facă un gest politic şi să ceară colegilor săi, din Parlament, să voteze împotriva raportului comisiei juridice şi în favoarea începerii urmăririi penale în cazul său, lucru care s-a întâmplat la 4 martie 2009.

"În acest fel, am vrut să demonstrez tuturor că nu mă ascund în spatele procedurilor, deşi acestea îmi dădeau dreptate şi că am curaj să merg în instanţă", a mai spus Năstase.

"În aceste zile, la un an distanţă după votul din Parlament şi la mai mult de 4 ani de la deschiderea acestui dosar, s-a finalizat rechizitoriul împotriva mea. În instanţă, sunt convins că voi obţine un verdict favorabil. Închei repetând ce am spus mereu despre acest dosar: este un dosar care a început politic, a avut miză şi obiective politice şi, iată, ajunge în instanţă tot într-un moment politic. Nu sunt vinovat de acuzaţiile care mi se aduc şi voi demonstra acest lucru în faţa judecătorilor", conchide Năstase.

Adrian Năstase, soţia sa Dana Năstase, precum şi Irina Jianu au fost trimişi din nou în judecată în dosarul privind bunurile achiziţionate din China, după ce Camera Deputaţilor a avizat, în martie 2009, cercetarea fostului premier, acuzat că a primit foloase necuvenite de 630.000 de euro. Procesul urmează să înceapă la instanţa supremă în 14 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici