- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.06.2012, 00:11)
- Valentin Anghel , Catalin Lupasteanu ,
Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calităţii, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian
Adrian Năstase a declarat miercuri, la ICCJ, că dosarul Trofeul Calităţii a fost "fabricat" de DNA pentru că suma găsită prejudiciu de procurorii anticorupţie nu mai putea fi legată de imobilul din Zambaccian, deoarece construcţia acestuia era deja finalizată în 2004.
Urmărește
808 afișări
Năstase: DNA a fabricat dosarul Trofeul Calităţii, avea o sumă ce nu putea fi legată de Zambaccian (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Fostul premier spus, în ultimul cuvânt în faţa unui complet de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), că s-a dorit inculparea lui în cât mai multe dosare, astfel că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au recurs la fabricarea unor dosare hibrid, acesta fiind şi cazul celui cunoscut ca Trofeul Calităţii.
Referitor la acest dosar, Năstase a afirmat că procurorii anticorupţie au făcut tot posibilul pentru a-l "agăţa" în calitatea sa de fost premier. El a mai arătat că procurorilor nu le-au ieşit calculele şi, pentru că nu puteau lega o sumă de bani constatată ca prejudiciu de construcţia imobilului din Zambaccian, au hotărât crearea dosarului Trofeul Calităţii, cu el în calitate de preşedinte de partid.
Adrian Năstase a menţionat că, în 2004, construcţia imobilului din Zambaccian era finalizată, astfel că procurorii au decis legarea sumei ce reprezintă actualul prejudiciu din Trofeul Calităţii de bunurile electorale distribuite la campania din acel an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"DNA a trimis comisii rogatorii în foarte multe ţări, au căutat continuu conturi ale mele prin off-shore-uri din străinătate. Pentru că, în 2004, nu mai puteau lega banii de clădire din Zambaccian, şi-au spus că trebuie găsită o modalitate prin care să cuprindă acei bani. Aceste acuzaţii nu au niciun fel fundament, (...) iar caruselul numirilor în funcţii a creat anumite suspiciuni. Iniţial, s-a dorit acuzarea mea ca prim-ministru", le-a spus Năstase magistraţilor.
Fostul premier a mai arătat că îi pare rău de situaţia celorlalţi inculpaţi din dosar, despre care a susţinut că au fost anchetaţi şi condamnaţi tocmai din cauză că îl cunoşteau.
În final, Năstase a arătat că miza politică a acestui dosar este dovedită de o afirmaţie de miercuri a procurorului DNA, făcută în şedinţa de judecată, prin care anchetatorul a solicitat instanţei ca, în cazul menţinerii condamnării fostului premier, acestuia să-i fie luate şi o serie de drepturi civile şi politice.
Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a dezbătut, miercuri, contestaţiile procurorului DNA şi ale inculpaţilor din dosarul Trofeul Calităţii, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către un complet de trei judecători al instanţei supreme, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.
Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.
Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump