Năstase, la Tribunalul Bucureşti pentru cererea de eliminare din pedeapsă a celor şase zile petrecute la Floreasca

Adrian Năstase a fost adus, marţi dimineaţă, la Tribunalul Bucureşti (TB) pentru judecarea cererii sale de eliminare din condamnarea la doi ani de închisoare dispusă în dosarul "Trofeul calităţii" a celor şase zile în care a stat internat la Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere.

Urmărește
871 afișări
Imaginea articolului Năstase, la Tribunalul Bucureşti pentru cererea de eliminare din pedeapsă a celor şase zile petrecute la Floreasca

Năstase, la Tribunalul Bucureşti pentru cererea de eliminare din pedeapsă a celor şase zile petrecute la Floreasca (Imagine: Andreea Alexandra/Mediafax Foto)

Fostul premier Adrian Năstase cere instanţei Tribunalului Bucureşti eliminarea din condamnarea sa definitivă a celor şase zile în care a fost internat la Spitalul Floreasca, arătând că din 20 până în 26 iunie a fost arestat şi a stat sub pază în unitatea sanitară.

În contestaţia la executare înaintată în 17 septembrie Tribunalului Bucureşti Adrian Năstase solicită "computarea" (scăderea perioadei de arest preventiv din timpul total al pedepsei privative de libertate la care este condamnată o persoană-n.r.) celor şase zile pe care le-a petrecut internat la Spitalul Floreasca.

Procuror: Perioada de spitalizare nu poate fi scăzută când condamnatul îşi provoacă afecţiunile

Procurorul de şedinţă a arătat în faţa instanţei că, potrivit normelor legale în vigoare, nu se compută la perioadă efectiv executată zilele petrecute de condamnaţi în spitalele publice sau în spitalele penitenciarelor, când afecţiunile pentru care au fost internaţi au fost autoprovocate tocmai pentru a scăpa de executarea pedepselor.

De asemenea, procurorul a arătat că cererea lui Adrian Năstase este inadmisibilă deoarece nu are un temei juridic concret. Procurorul a explicat că, potrivit legii, se poate face o astfel de cerere atunci când apare un incident procedural sau de orice altă natură, dar doar în timpul executării pedepsei. El a precizat că la momentul când Adrian Năstase a încercat să se sinucidă - ceea ce constituie un incident, aşa cum prevede legea -, Năstase nu se afla încă în executarea efectivă a pedepsei.

Avocatul lui Adrian Năstase a spus că la momentul la care clientul său a încercat să se sinucidă avea în posesie ori el, ori membrii familiei sale cel puţin o copie a mandatului de executare a pedepsei emis de instanţă, ceea ce înseamnă că de la acel moment ar fi început executarea condamnării.

Avocatul a arătat că de la acel moment Năstase a fost în permanenţă atât sub supravegherea poliţiştilor de la Serviciul Urmăriri din Poliţia Capitalei, cât şi a celor de la Direcţia de Reţinere şi Arest Preventiv.

În final, Adrian Năstase a arătat că este mai mult o chestiune de principiu solicitarea sa de a-i fi considerate ca efectuate zilele de spitalizare.

Năstase a spus că susţinerea procurorului privind condamnaţii care-şi provoacă boala sau afecţiunile nu are fundament, pentru că în cazul său s-a constatat de către Parchetul General o tentativă de suicid, dar nefinalizată, amintând de ordonanaţa de neîncepere a urmării penale în ceea ce-l priveşte în acest caz.

Totodată, Năstase a arătat că cele şapte zile reprezintă sub 0,1 la sută din perioada efectivă pe care o are de executativ, respectiv de peste 730 de zile.

Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare în acest caz.

Avocatul lui Năstase, Ion Cazacu, declara, în 19 septembrie, pentru MEDIAFAX că judecătorii trebuie să analizeze şi să "compute", adică să considere ca executate în cadrul pedepsei de doi ani de închisoare cele şase zile pe care fostul premier le-a petrecut la Spitalul Floreasca din Capitală.

Un alt argument menţionat de avocat este acela că Năstase şi-a început executarea efectivă a pedepsei la momentul la care poliţiştii i-au înmânat, la el la domiciliu, mandatul de executare al pedepsei. Avocatul a precizat că în 20 iunie i-a fost înmânat mandatul de executare, lucru consemnat în documentele anchetatorilor, iar din acel moment a fost arestat şi a stat sub pază la Spitalul Floreasca până în 26 iunie, când a fost transferat la Penitenciarul Spital Rahova.

Astfel, a explicat avocatul Cazacu, Adrian Năstase era deja arestat în momentul în care a ajuns la Spitalul Floreasca, dovada fiind faptul că a fost transportat la spital însoţit de trei ofiţeri.

Ion Cazacu a arătat că instanţa trebuie să analizeze aceste aspecte şi să considere cele şase zile petrecute de Năstase la Floreasca, sub paza permanentă a poliţiştilor, ca executate în cadrul condamnării de doi ani de închisoare cu executare.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, la locuinţa sa din strada Zambaccian, fiind internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie. În 21 iunie, Năstase a fost operat la Spitalul Floreasca.

În 26 iunie, Tribunalul Bucureşti a constatat că nu există niciun impediment de punere în aplicare a mandatului de executare a pedepsei de doi ani de închisoare în cazul fostului premier. În urma acestei decizii, Adrian Năstase a fost dus de la Spitalul Floreasca la Penitenciarul Spital Rahova, fiind astfel pus în aplicare mandatul de executare a pedepsei. Ulterior, Năstase a fost transferat la Penitenciarul Jilava.

Adrian Năstase a formulat şi o contestaţie în anulare în cazul deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii". Dosarul trebuia să fie judecat luni, de Completul de cinci judecători de la instanţa supremă, însă pentru că la dosar nu a ajuns motivarea sentinţei, cauza a fost amânată pentru 5 noiembrie.

Avocatul Ion Cazacu a declarat că cei cinci judecători din completul care a dat decizia definitivă în dosarul "Trofeul calităţii" trebuie să grăbească motivarea acesteia, deoarece au trecut mai bine de trei luni de la sentinţă. Avocatul a spus că în acest fel se încalcă deptul la apărare al clientului său, amintind că în decembrie 2012 se împlineşte termenul legal în care apărarea lui Năstase poate depune sesizări şi plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Totodată, avocatul a amintit că în februarie 2013 se împlineşte şi termenul de opt luni de executare efectivă a pedepsei în cazul lui Adrian Năstase, arătând în acest context că motivarea deciziei trebuie eliberată cât mai rapid de către cei cinci judecători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici