Năstase: Soţia mi-a spus că familia este atunci când vii mai devreme acasă

Fostul premier Adrian Năstase le-a vorbit, joi, parlamentarilor prezenţi la manifestarea "Mic dejun cu rugăciune" despre "criza familiei în societatea contemporană", prezentând date statistice despre căsătorii şi divorţuri.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Năstase: Soţia mi-a spus că familia este atunci când vii mai devreme acasă

Năstase: Soţia mi-a spus că familia este atunci când vii mai devreme acasă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Am întrebat-o pe soţia mea ce înţelege ea prin familie. Mi-a răspuns că «familia este atunci când vii mai devreme acasă». L-am întrebat şi pe fiul meu cel mic ce înţelege el prin familie. El mi-a dat un răspuns diferit: «Familia este atunci când nu mă întrebi de ce nu vin acasă mai devreme seara»", şi-a început Năstase discursul în faţa parlamenatrilor din Grupul ecumenic de rugăciune şi în faţa invitaţilor la această manifestare.

Adrian Năstase a precizat că a fost "destul de descumpănit" de răspunsurile date de soţia sa şi de fiul său despre familie, drept pentru care a început să caute analize sociologice, date statistice despre frecvenţa căsătoriilor, rata divorţurilor şi numărul copiilor născuţi în afara căsătoriilor oficializate legal.

"Am ajuns la concluzia că, de fapt, familia poate să fie o redută mai puternică în faţa schimbărilor şi în faţa stresului social sau poate fi afectată major de ceea ce se întâmplă în comunitate şi în viaţa economică", a apreciat Năstase.

El a arătat că frecvenţa căsătoriilor este într-o scădere continuă în toate ţările europene, cu o medie de sub cinci căsătorii la mia de locuitori, în 2007.

"În România, nivelul cel mai scăzut a fost de 5,80 la mia de locuitori, la sfârşitul anului 2000. Interesant este faptul că la sfârşitul anului 2007 putem observa o creştere semnificativă de până la 9 la mie, nivelul cel mai ridicat din Europa. Este adevărat că după aceea se poate observa o uşoară scădere de până la 6,8 la mie. Putem să observăm o dinamică diferită în România faţă de alte ţări", a precizat Năstase.

El a vorbit şi despre faptul că vârsta medie la căsătorie în ţările UE este în jur de 30 de ani, iar în România aceasta a fost de 25 de ani la femei şi 28 de ani la bărbaţi, la nivelul anului 2005.

Preşedintele CN al PSD a apreciat că rata divorţurilor din România este sub media europeană. "Rata divorţurilor a rămas relativ constantă în majoritatea ţărilor Europei, două divorţuri la mia de locuitori, iar raportat la numărul de căsătorii, un divorţ la patru căsătorii. Valoarea în România este sub media europeană - adică 1,7 divorţuri la mie, iar raportat la numărul de căsătorii - un divorţ la cinci căsătorii", a spus Năstase.

El a vorbit şi despre numărul copiilor născuţi în afara căsătoriilor, arătând că aceştia reprezintă o treime dintre copiii din Europa. "În România, valoarea este relativ scăzută faţă de nivelul european, de 26,6%, adică cu 10% mai mare faţă de începutul anilor 1990", a menţionat Adrian Năstase.

Năstase a apreciat că aceste date statistice arată evoluţiile din zona familiei, "tentaţiile şi încercarea de consolidare, de protecţie faţă de agresivitatea mediului social extern".

El a mai spus că, uneori, problemele de familie devin "teme de show de televiziune", dar se observă şi "o anumită eschivare în spaţiul public la problemele care ţin de viaţa de familie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici