- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Năstase: Voi face tot ce pot ca Legea pensiilor unitare să nu fie adoptată în forma Guvernului
Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, scrie, miercuri, pe blogul său, că va face tot ce va putea, în Parlament, pentru ca Legea pensiilor unitare să nu fie adoptată în forma propusă de Guvern, el apreciind că, dacă aceasta ar trece, s-ar valida, prin lege, diferenţierile din sistemul comunist.
Năstase: Voi face tot ce pot ca Legea pensiilor unitare să nu fie adoptată în forma Guvernului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Năstase precizează că principiul contributivităţii, propus de premierul Emil Boc pentru plata pensiilor, este corect doar dacă este aplicat de la zero, el subliniind, însă, că, în realitate, acest principiu trebuie tratat cu relativism şi că el nu poate fi niciodată acceptat ca singură regulă de acordare a pensiilor.
Potrivit lui Năstase, în comunism, cele mai mari salarii le aveau cei de la partid şi cei din zona Securităţii, care aveau, în consecinţă, şi marile contribuţii la bugetul statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
Năstase precizează că, pe de altă parte, cei cu contribuţii mici erau exact cei defavorizaţi de sistemul comunist, respectiv cercetătorii, profesorii, învăţătorii, chiar agricultorii (care nu aveau deloc contribuţii, şi nu din vina lor).
"În prezent, majoritatea pensionarilor sunt oameni care au contribuit mult în perioada comunistă. Nu îi avem pensionari pe cei care au muncit doar după 1989. Iar a impune acum exclusiv regula contributivităţii înseamnă a consacra, prin lege, nedreptăţile sistemului comunist. Şi înseamnă a valida oficial diferenţierile practice pe care comunismul le-a impus în societate. Nu ştiu dacă domnul Boc îşi dă seama de asta sau dacă nu cumva tocmai asta doreşte", arată Năstase.
El precizează că un alt argument în favoarea poziţiei sale de a nu susţine proiectul Legii pensiilor unitare propus de Guvern ţine de faptul că persoanele din sistemele speciale nu au condiţii egale cu ceilalţi contributori.
"Lor nu li se opresc contribuţii din salariu, tocmai pentru că au un statut diferit. Nu sunt privilegiaţi, aşa cum ar crede unii. Da, au siguranţa salariului şi a locului de muncă. Da, unii au chiar şi nişte beneficii (câte se mai dau în statul tot mai mic pe care îl conduce cel mai mic om politic din România - şi nu o spun la propriu). Dar au în acelaşi timp şi foarte multe restricţii, care îi impiedică să aibă alte venituri decât cele din respectivul serviciu. Şi, câtă vreme sistemul a fost construit astfel încât să nu fie nevoie de contribuţia lor, pentru că sistemul lor de pensii e diferit de al celorlalţi, aşa cum e peste tot în lumea civilizată, principiul contributivităţii nu se aplică la ei", precizează Năstase.
Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO