Nastasiu rămâne revocat din funcţie
Curtea de Apel Bucureşti a respins, joi, cererea procurorului Ciprian Nastasiu de suspendare a ordinului de revocare din funcţia de anchetator DIICOT, soluţia instanţei putând fi atacată cu recurs.
Nastasiu rămâne revocat din funcţie (Imagine: Mediafax Foto)
Curtea a respins ca neîntemeiată cererea formulată de procurorul Ciprian Nastasiu de suspendare a ordinul procurorului general al României privind revocarea sa din funcţia de anchetator DIICOT, până la soluţionarea în fond a contestaţiei.
Soluţia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de cinci zile de la comunicare.
Nastasiu a arătat, joi, judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, că ordinul de suspendare din funcţie a fost emis în aceeaşi zi în care i s-a pus în vedere să predea toate dosarele pe care le are în lucru. Procurorul a explicat că are de predat nu doar înscrisuri şi acte, ci are de îndeplinit şi proceduri speciale legate de martori sub acoperire.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Referitor la motivele ce ţin de ordin personal, Nastasiu a explicat că are domiciliul în Bucureşti şi că are nevoie de timp pentru a se muta în Timişoara, unde va trebui să se reîntoarcă ca procuror, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara.
La ieşirea din sala de judecată, acesta a spus că ar fi dorit să aibă un termen de graţie până să-şi ia în primire funcţia de la Timişoara şi că nu înţelege „modul intempestiv prin care a fost revocat din funcţie”.
Întrebat cum apreciază modul în care a fost revocat, acesta a spus că „ceva s-a întâmplat”, şi chiar dacă ar fi supărat pe cineva prin dosarele pe care le are în lucru, nu crede că ar fi trebuit să influenţeze decizia procurorului de a-l suspenda.
Nastasiu a mai spus că este în plin proces de evaluare şi că sancţiunea disciplinară l-ar fi putut afecta la aplicarea calificativului. El a mai spus că a contestat şi la procurorul general decizia de revocare a sa, însă contestaţia a fost respinsă, urmând să o atace şi pe aceasta la Curtea de Apel Bucureşti.
Tot joi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins, cu majoritate de voturi, contestaţia procurorului Nastasiu privind revocarea sa din funcţie.
Nastasiu a fost revocat din funcţia de procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism prin Ordinul procurorului general 1365/4 iulie 2008, în baza Legii 304/2004 privind organizarea judiciară, având în vedere sancţiunea disciplinară aplicată de Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru procurori, irevocabilă prin respingerea recursului magistratului.
În 8 iulie, Nastasiu a formulat o contestaţie împotriva actului administrativ, înaintată procurorului general, iar a doua zi, procurorul a solicitat Curţii de Apel Bucureşti suspendarea executării ordinului şefului Ministerului Public până la soluţionarea în fond a contestaţiei formulate.
Curtea de Apel Bucureşti ia în discuţie, joi, cererea lui Nastasiu, în paralel plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) urmând să dezbată contestaţia lui Nastasiu faţă de decizia Secţiei de procurori a CSM prin care a fost revocat din funcţia deţinută de anchetator la DIICOT.
Secţia pentru procurori a CSM a discutat, joia trecută, solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de avizare a revocării lui Călin Ciprian Nastasiu din funcţia de procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - structura centrală.
"Analizând solicitarea formulată, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii reţine următoarele: Prin Hotărârea 3/P din 28 martie 2007, pronunţată în dosarul 70/P/2006, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Comisia de disciplină pentru procurori împotriva magistratului Nastasiu Călin Ciprian şi, în temeiul art.100 lit.b) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare i-a aplicat sancţiunea disciplinară a diminuării îndemnizaţiei de încadrare lunară brută cu 15 la sută, pentru o perioadă de trei luni, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99 lit.b) şi h) din acelaşi act normativ", se arată în decizia CSM, publicată pe site-ul instituţiei.
Procurorul Nastasiu a declarat recurs împotriva hotărârii de sancţionare a sa, înregistrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, completul de nouă judecători sub numărul 5.118/1/2007.
Prin Decizia 1 din 14 aprilie 2007 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie-completul de nouă judecători, s-a constatat nul recursul formulat de procurorul Nastasiu împotriva hotărârii Secţiei pentru procurori a CSM.
Revocarea lui Nastasiu a survinit autosesizării din 21 iulie 2006 a Consiliului Superior al Magistraturii, care a luat act de sesizările mass-media privind dispariţia din România a lui Omar Hayssam, după ce a fost eliberat din arest în baza unor acte medicale (doctorul care a înaintat certificatele fiind demis de conducerea Administraţiei Penitenciarelor-n.r.). CSM a dispus efectuarea "verificărilor necesare de către Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii".
În urma verificărilor preliminarii efectuate de Inspecţia Judiciară, a fost sesizată Comisia de disciplină pentru procurori în ceea ce îl priveşte pe procurorul Ciprian Nastasiu, acelaşi anchetator care a declanşat ampla anchetă privind fapte de spionaj şi tradare în legătură cu unele privatizări, în care a fost acuzat Stamen Stancev.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO