- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naşterile, de 300 de ori mai riscante în ţările sărace faţă de ţările dezvoltate
Femeile care trăiesc în ţările sărace prezintă de 300 de ori mai multe riscuri de a muri în timpul sarcinii sau la naştere faţă de cele care trăiesc în ţările dezvoltate, potrivit unui raport al UNICEF publicat joi, la Johannesburg.
Naşterile, de 300 de ori mai riscante în ţările sărace faţă de ţările dezvoltate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Diferenţa dintre ţările industrializate şi regiunile în curs de dezvoltare - mai ales cele cel mai puţin dezvoltate - este, poate, mai mare în ceea ce priveşte mortalitatea maternă decât în cazul oricăror alte probleme", se indică în raportul UNICEF.
"Niciun alt tip de mortalitate nu are rate atât de diferite", se adaugă în acelaşi raport.
Astfel, riscul de deces în timpul sarcinii sau la naştere este de 1 la 7 în Niger, comparativ cu 1 la 47.600 în Islanda, spune agenţia în raportul ei anual, care în 2009 s-a concentrat asupra mamelor şi a nou născuţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Donald Trump anunţă noi taxe vamale pentru Canada, Mexic şi China
-
Oficial NATO: Companiile trebuie să se pregătească pentru un scenariu de război
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
În medie, 1.500 de femei mor zilnic din cauza sarcinii sau a naşterii, adică aproximativ o jumătate de milion de persoane pe an, 95% dintre acestea locuind în Africa sau Asia. 22% din numărul total de decese se înregistrează numai în India.
Un sfert dintre aceste femei mor din cauza hemoragiilor post-partum, 15% - din cauza infecţiilor, 13% - din cauza complicaţiilor unui avort, 12% - din cauza preeclampsiei (o problemă a metabolismului care provoacă o creştere a tensiunii arteriale şi convulsii), iar 8% - din cauza opririi travaliului.
Mortalitatea maternă afectează, de asemenea, mortalitatea infantilă, mai ales în primele 28 de zile de viaţă, când riscurile sunt cele mai mari.
Bebeluşii ale căror mame mor în primele şase săptămâni de la naştere prezintă mai multe riscuri de a deceda înainte de a împlini vârsta de doi ani faţă de copiii ale căror mame supravieţuiesc.
Un caz extrem este Afganistan, unde 75% dintre bebeluşii ale căror mame mor la naştere nu supravieţuiesc părintelui decât maxim o lună.
UNICEF spune că 80% dintre decesele materne ar putea fi prevenite dacă femeile ar avea acces la îngrijire medicală de bază.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO