„Elevii trebuie să rămână #înbănci. Voci din spaţiul public ameninţă că sălile de clasă vor fi din nou închise în octombrie. Pretextul? Valul 4 al pandemiei şi regulile nerespectate din şcoli. Motivul adevărat? Lipsa soluţiilor durabile şi incapacitatea celor care conduc astăzi sistemul de învăţământ. Cum s-a ajuns aici contează mai puţin. Ce este important acum este ca elevii să parcurgă un an şcolar normal! Eu nu sunt de acord cu închiderea şcolilor şi sunt convinsă că şi mulţi dintre voi aveţi aceeaşi părere”, scrie, miercuri, pe Facebook, Natalia Intotero.
Ea face un apel pentru menţinerea cursurilor cu prezenţă fizică. „Prin campania <#înbănci>, încercăm să atragem atenţia asupra importanţei pe care un parcurs educaţional sănătos îl are pentru copii. Facem un apel către cei care au lacătul în mână şi se pregătesc să încuie din nou instituţiile de învăţământ. Lăsaţi
Întrebată pe Facebook dacă ştie vreo „soluţie durabilă” Natalia Intotero a răspuns: „Soluţia este testarea periodică, non-invazivă, a elevilor şi cadrelor didactice, precum şi dezvoltarea unei colaborări la nivel naţional între DSP-uri şi ISJ-uri, astfel încât situaţia epidemiologică din şcoli să fie coordonată local, nu central.
În contextul în care elevii sub 12 ani nu dispun de opţiunea vaccinării, iar studiile validate la nivel internaţional arată că persoanele vaccinate care au împlinit această vârstă pot transmite virusul, testarea periodică a elevilor, cu cel puţin câte două teste pe săptămână, reprezintă o măsură vitală pentru menţinerea şcolilor deschise în condiţii de siguranţă.
Această soluţie este aplicată cu succes în multe state occidentale atât în privinţa prevenirii transmiterii virusului în unităţile de învăţământ, cât şi pentru asigurarea desfăşurării cursurilor cu prezenţă fizică. Exemple:
Exemple şi soluţii sunt multe. E nevoie doar de voinţă din partea autorităţilor!”.