Potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei Române, Sfântul Sinod a hotărât menţinerea unei decizii din 2004 privind interzicere implicării clerului în politică.
"Constatând însă necesitatea disocierii angajamentului preotului în politica partinică, de prelungire a activităţii sale pastoral-sociale în viaţa comunităţii locale, în calitate de consilier local sau consilier judeţean independent, având aprobarea arhiereului conducător al unei eparhii şi în urma discuţiilor care au avut loc şi a convergenţei opiniilor exprimate, Sfântul Sinod a hotărât totodată, aplicând principiul iconomiei (dispensă) ca, de la caz la caz, preoţii care-şi exprimă în scris dorinţa de a candida numai ca independenţi şi numai pentru consiliile locale şi consiliile judeţene, să primească aprobarea chiriarhilor lor", potrivit aceluiaşi comunicat.
Aprobarea va fi acordată în urma analizei solicitărilor preoţilor respectiv, într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului Eparhial şi numai a acelora consideraţi "capabili" să promoveze interesele comunităţii în consiliile locale şi judeţene.
Dacă, însă, se dovedeşte că preotul nu corespunde cerinţelor mandatului încredinţat, de a lucra şi apăra interesele comunităţii locale, atunci i se retrage aprobarea.
Această hotărâre adoptată de Sfântul Sinod este aplicabilă numai până când se vor găsi membrii ai laicului ortodox, bine pregătiţi pentru a reprezenta interesele comunităţilor locale în care se află şi ortodocşi, a mai hotărât Sfântul Sinod.