Consilierii locali orădeni Bogdan Hossu (PSD) şi Szabo Jozsef (UDMR) au depus, marţi, la registratura Consiliului Local, un proiect de hotărâre pentru interzicerea comercializării sau distribuirii pe raza municipiului a tututor produselor etnobotanice de orice fel „în orice stare sau proporţie”.
Potrivit documentului, comercializarea şi distribuirea produselor etnobotanice se va pedepsi cu amendă între 10.000 şi 15.000 lei.
„Am vrut să promovăm o hotărâre de Consiliu Local mult mai restrictivă decât Hotărârea de Guvern care interzice comercializarea doar anumitor substanţe şi doar în anumite proporţii. De atunci, probabil pentru că aceste substanţe sunt combinate între ele pentru a menţine efectul, numărul cazurilor de intoxicaţii şi decese cauzate de substanţele etnobotanice s-a înmulţit la nivel naţional”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, consilierul local Bogdan Hossu.
Iniţiativa celor doi aleşi este sprijinită de majoritatea consilierilor locali şi urmează să fie dezbătută în şedinţa din luna decembrie.
Primele magazine în care se comercializează produse etnobotanice au fost deschise la Oradea în urmă cu doi ani, în prezent fiind peste 10.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, le-a cerut prefecţilor, luni, să analizeze „cu toată atenţia” situaţia magazinelor etnobotanice din judeţe şi să vină cu propuneri care să ducă la interzicerea vânzării acestor produse.
În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.
Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate „droguri legale”.
Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.
În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.
De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.