Prima pagină » Cultură-Media » Muzeu din Ploieşti dedicat lui I.L. Caragiale, retrocedat în baza unei decizii judecătoreşti

Muzeu din Ploieşti dedicat lui I.L. Caragiale, retrocedat în baza unei decizii judecătoreşti

Muzeul "I.L. Caragiale” din Ploieşti, aflat în proprietatea Consiliului Judeţean Prahova, va fi retrocedat după ce moştenitoarea fostului proprietar a câştigat în instanţă dreptul asupra clădirii, CJ Prahova făcând primul pas către retrocedare, respectiv trecerea din domeniul public în cel privat.
Muzeu din Ploieşti dedicat lui I.L. Caragiale, retrocedat în baza unei decizii judecătoreşti
Daciana Ilie
03 apr. 2015, 20:39, Social

Consiliul Judeţean Prahova, instituţie care deţine în proprietate clădirea în care funcţionează Muzeul „Ion Luca Caragiale” din Ploieşti, a aprobat, vineri, în şedinţă extraordinară, trecerea din domeniul public în domeniul privat a clădirii cu suprafaţă de 130 de metri şi a terenului aferent acesteia, cu suprafaţă de 457 de metri, unde funcţionează acest muzeu, măsura fiind primul pas în procesul de retrocedare, după ce o instanţă a decis ca imobilul să fie redat moştenitoarei fostului proprietar, trabsmite corespondentul MEDIAFAX.

Clădirea, cunoscută drept „Casa Dobrescu”, monument de arhitectură construit la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a fost amenajată ca muzeu dedicat lui I.L .Caragiale în anul 1962 şi de atunci are această destinaţie.

Conform documentelor Consiliului Judeţean Prahova, în anul 2001 imobilul a fost revendicat de către fosta proprietară. Cinci ani mai târziu, prin dispoziţie a preşedintelui de la acea vreme al CJ Prahova, cererea de restituire în natură a fost respinsă „deoarece solicitanta nu a depus acte doveditoare ale proprietăţii” se arată într-un raport întocmit anul acesta de Direcţia Patrimoniu a CJ Prahova.

Decizia prin care se respingea restituirea în natură a fost atacată în instanţă, iar în anul 2014 Tribunalul Prahova a dispus restituirea în natură către moştenitoarea fostei proprietare, sentinţa rămânând definitivă şi irevocabilă prin decizie a Curţii de Apel Ploieşti.

Conform sentinţei judecătoreşti, clădirea va avea în continuare destinaţie de muzeu timp de zece ani.