Navigaţia poluantă pe lacurile Tarniţa şi Fântânele este interzisă prin lege. Amenzile pot ajunge la o sumă uriaşă

  • Bărcile cu motor şi navigaţia poluantă este interzisă pe lacurile Tarniţa şi Fântânele.
  • Amenzile pentru cine nu respectă legea pot să ajungă până la 50.000 de lei.
  • Consiliul Judeţean Cluj vrea să supravegheze zona cu camere video şi cu drone.
Urmărește
188 afișări
Imaginea articolului Navigaţia poluantă pe lacurile Tarniţa şi Fântânele este interzisă prin lege. Amenzile pot ajunge la o sumă uriaşă

Navigaţia poluantă pe lacurile Tarniţa şi Fântânele este interzisă prin lege. Amenzile pot ajunge la o sumă uriaşă

Lacurile Traniţa şi Fântânele din judeţul Cluj sunt o adevărată oază de linişte şi o atracţie pentru turiştii care ajung în zonă. În ultimii ani, însă, acestea au fost invadate de bărci cu motor şi navigaţii poluante.

După ce mii de clujeni au semnat o petiţie, Consiliul Judeţean Cluj a decis să interzică navigaţia poluantă pe cele două lacuri, iar Ministerul Transporturilor a validat acest lucru.

„Scopul principal este de a proteja natura, este o arie extrem de frumoasă. Practic cei care nu vor respecta aceste prevederi vor fi sancţionaţi. Amenzile sunt în cuantum destul de mare. Dacă vorbim de persoane fizice sunt între 3000 şi 6000 de lei, iar pentru persoanele juridice vorbim între 25.000 şi 50.000 de lei”, a spus Alin Iuga, purtător de cuvânt Consiliul Judeţean Cluj.

Şi asta nu e tot.  Consiliul Judeţean va trimite în zonă o dronă care va urmări dacă regulile se respectă. În plus, vrea să achiziţioneze două ambarcaţiuni cu care se vor face verificări periodice şi va monta camere de supraveghere. Cu toate acestea, activiştii nu sunt mulţumiţi. Ei cer proprietarilor care au ocupat abuziv spaţiile de lângă lac şi care au construit pontoane ilegal, să le demoleze, ca fiecare turist să aibă posibiliatea să se bucure de frumuseţea lacului.

Este un succes al societăţii civile, al mobilizării clujenilor, dar nu am rezolvat toate problemele acolo, pentru că noi propunem ca aceste lacuri să fie utilizate cât mai mult posibil, să avem tursim responsabil, ecologic, motiv pentru care trebuie date la o parte şi gardurile ilegale, pontoanele ilegale şi construcţiile ilegale care sunt la lac aşa cum prevede legea, să fie o distanţă ok”, a afirmat Adi Dohotaru, activist Asociaţia SOS CLuj.

Antreprenorii care închiriază caiace sau plăci de surf electrice au observat sezonul acesta o schimbare majoră pe lac. Parcă a revenit liniştea de odinioară spune Gabi Pintea, iar mai nou se pot observa şi peştii.

„La ultimele ieşiri pe lac am observat o diferenţă foarte mare faţă de anii trecuţi, parcă şi-a revenit natura la viaţă, peştii erau mult mai activi pe lac, deci chiar se simte smenificativ, mai linişte. Grupuri întregi de caiace şi paddleuri”, a declarat Gabi Pintea, administratir Ride&Fly.
 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici