Ne păstrăm prietenii şi după pandemie? Relaţiile pot fi salvate printr-o regulă simplă de viaţă, spun sociologii

  • Distanţarea şi părerile diferite, din timpul pandemiei, au distrus prietenii
  • Cristina şi-a pierdut cea mai bună prietenă din cauza distanţării
  • Anxietatea este cel mai adesea cauza despărţirilor, spune sociologul Ioan Hosu
Urmărește
1241 afișări
Imaginea articolului Ne păstrăm prietenii şi după pandemie? Relaţiile pot fi salvate printr-o regulă simplă de viaţă, spun sociologii

Ne păstrăm prietenii şi după pandemie? Relaţiile pot fi salvate printr-o regulă simplă de viaţă

Ştii deja că ochii care nu se văd se uită, iar pandemia parcă vrea să îţi confirme asta. Distanţarea, părerile diferite despre virus şi vaccin, anxietatea sau teama de infectare au creat tensiuni atât în relaţiile de prietenie, dar şi în familie, spune sociologul Ioan Hosu.

„Asistăm la o schimbare a calităţii şi cantităţii interacţiunilor dintre noi. Cred că anxietatea în acest caz sau iritarea generată de atitudini şi opinii diametral opuse în raport cu vaccinarea, cu posibilitatea îmbolnăvirii, vor duce la distanţări. În vreme ce oamenii vor căuta să stabilească relaţii cu cei care au opinii şi dezvoltă atitudini şi comportamente similare cu ale lor”, afirmă sociologul Ioan Hosu, într-un interviu pentru Aleph News.

Din cauza pandemiei, Cristina şi-a pierdut cea mai bună prietenă. Amândouă, studente în anul IV, la Universitatea Politehnica din Timişoara, erau de nedespărţit. Cristina a profitat de cursurile online, ca să îşi viziteze părinţii, în Germania. Cum situaţia s-a tot prelungit, nu s-a mai întors, iar relaţia dintre ele s-a răcit complet.

„Nu mai e ca înainte, să ieşim la cafea după cursuri, poate să chiulim împreună de la cursuri, să nu merge. Am avut o prietenă foarte bună, care este şi colega mea, cu care nu mai păstrez deloc legătura. A intervenit… fiecare e pentru el”, spune Cristina Popescu, studentă la Universitatea Politehnica Timişoara.

Chiar dacă suferă din cauza distanţării sau a discuţiilor în contradictoriu, relaţiile pot fi salvate printr-o regulă de viaţă simplă, spune psihologul Raluca Anton.

„În astfel de situaţii ce este util să facem este să pornim din start de la un principiu al validităţii părerii celuilalt, pornind de la povestea lui de viaţă. Şi atunci pentru a nu ne strica relaţiile, ar fi foarte bine dacă am pleca de la acest principiu. 

Chiar dacă nu îmi place ceea ce tu spui pot să îţi înţeleg punctul de vedere şi pot să înţeleg de ce gândeşti aşa cum gândeşti. Nici nu e nevoie să fie pandemie să învăţăm să facem acest lucru, pentru că de cele mai multe ori aceasta este o nevoie bazală a relaţiilor funcţionale”, a precizat psihologul Raluca Anton. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici