Neaga:CNADNR nu reușește să rezilieze contractul cu Romstrade implicată în modernizarea Transalpinei

CNADNR nu reușește să rezilieze contractul încheiat cu firma Romstrade, implicată în modernizarea șoselei Transalpina, astfel că traficul rutier rămâne închis pe drumul respectiv, deși acest lucru influențează negativ turismul din zona Rânca, a declarat, luni, directorul general Narcis Neaga.

Urmărește
4 afișări

DN 67C are caracter de șantier, Neaga declarând, luni, în urma unei vizite făcute în zona respectivă, că turiștii care se aventurează dincolo de stațiunea Rânca pentru a vedea peisajele montane fac acest lucru pe cont propriu, CNADNR neasumându-și nicio responsabilitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acest drum nu aparține CNADNR, ci constructorului, dar Romstrade e în insolvență. Noi am făcut demersuri pentru a rezilia contractul, în contract existând o prevedere conform căreia rezilierea se poate face doar pe cale judiciară. Am făcut o notificare către casa de insolvență, care nu a fost de acord cu rezilierea contractului. În consecință, noi nu am putut prelua nicio parte din drum pentru a începe lucrările de întreținere și să continuăm ceea ce nu s-a făcut până acum”, a declarat Neaga.

Conform acestuia, garanțiile de bună execuție sunt de 130 de milioane de lei, din care aproape 90 de milioane de lei ar reprezenta ”garanții expirate”, pentru care CNADNR a instituit însă măsura sechestrului asiguratoriu, pentru diferența de 40 de milioane compania făcând demersuri de executare silită a Romstrade.

Directorul general al CNADNR afirmă că, în prezent, compania pe care o conduce își calculează pagubele și va apela la instanţă pentru a obține inclusiv rezilierea contractului încheiat cu Romstrade, firma respectivă începând lucrările de modernizare a șoselei în 2007, muncitorii fiind retrași însă de pe Transalpina în 2012, după arestarea patronului Nelu Iordache.

"Până la sfârșitul lunii iulie, vrem să vedem ce prejudiciu a produs necontinuarea contractului pentru CNADNR pentru că există două tipuri de prejudiciu. Unul e prin necontinuarea contractului, iar celălalt e datorat escaladării prețurilor și calității lucrărilor. Când avem aceste toate aceste date ne adresăm justiției și aceasta va spune da sau nu pentru reziliere. De ce nu vrea casa de insolvență rezilierea? Simplu, pentru că noi mai avem să le plătim din acest contract aproximativ 400 și ceva de milioane de lei până la sfârșitul lui 2015, lucru foarte convenabil pentru casa de insolvență", menționează Neaga.

Conform acestuia, lucrările la Transalpina sunt finalizate în proporție de 75-80%, însă șoseaua nu are elemente de siguranță, de genul parapetelor de protecție, al indicatoarelor rutiere sau chiar al marcajelor.

Directorul general al CNADNR spune că nu dorește ca turiștii veniți pe munte să fie implicați în evenimente rutiere și, ca urmare, singura decizie pe care o poate lua este aceea de a menține circulația închisă până la finalizarea litigiului cu Romstrade.

"Dacă se întâmplă cel mai mic accident suntem puși la zid cu toții. De asemenea, nu putem face o preluare pentru punere în trafic pentru că miza adevărată o reprezintă viciile ascunse pe care noi încercăm să le descoperim. Situația e neplăcută pentru toți cei din zonă, pentru că înseamnă o frânare a dezvoltării turismului, lucru care va fi cuantificat în prejudiciul pe care îl calculăm. Doar până la Rânca încercăm să menținem cu elemente de siguranța traficului ca să circule în siguranță lumea care vine până aici. După Rânca, cine va circula, va circula pe propria răspundere. Noi nu deschidem drumul cel puțin până la data la care vorbim acum”, menționează Neaga.

Șeful CNADNR spune că nu știe când vor putea circula șoferii pe Transalpina fără să riște amenzi pentru că intră cu mașina pe un drum pe care sunt indicatoare prin care sunt avertizați că circulația rutieră este interzisă.

"Traficul e închis, drumul nu ne aparține. Șoferii ar trebui să nu fie speriați de amenzi, ci de ce ar putea păți orice, oricând. Amenda o plătești, dar dacă pățești ceva? Ați văzut ce am pățit după 6-7 ani cu tânăra care a pățit ce a pățit și încă o dată ne exprimăm regretul pentru situația creată. Dacă nu suntem atenți, există posibilitatea ca aceste cazuri să se întâmple zilnic, ceea ce nu ne putem permite și nu neapărat din cauza banilor, ci pentru că e vorba de o chestiune de viață, de siguranța persoanei. Până la Rânca lucrurile stau destul de bine din punct de vedere al siguranței traficului. Până la Rânca vom întări măsurile pentru siguranța traficului. După Rânca nu pot să afirm acum dacă se va deschide acum sau în următoarea lună sau două luni”, a mai declarat Narcis Neaga.

În 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată într-un dosar privind deturnarea fondurilor europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

În 5 mai, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca omul de afaceri Nelu Iordache, care se afla în detenţie de circa un an şi cinci luni în dosarul în care este acuzat că a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, să fie judecat în stare de arest la domiciliu.

Curtea de Apel Bucureşti a admis atunci solicitarea de înlocuire a măsurii preventive, după ce Tribunalul Bucureşti a respins această cerere în mai multe rânduri.

Iordache se afla în arest din 2 decembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici