Neamţ: Aproximativ 2.000 de persoane, evacuate din satele comunei Tămăşeni

Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate, începând de luni, din satele comunei Tămăşeni, Adjudeni şi Tămăşeni, care sunt acoperite de o pânză de apă provenită în urma ruperii digului de la Mirceşti, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX prefectul judeţului Neamţ, Toader Mocanu.

Urmărește
550 afișări
Imaginea articolului Neamţ: Aproximativ 2.000 de persoane, evacuate din satele comunei Tămăşeni

Neamţ: Aproximativ 2.000 de persoane, evacuate din satele comunei Tămăşeni (Imagine: Mediafax Foto)

Prefectul a precizat că aceste două localităţi sunt, în prezent, cel mai grav afectate de inundaţii, însă în această zonă nu se poate vorbi de o viitură, ci de o pânză de apă care a ajuns în satele din comună după ce s-a rupt digul de la Mirceşti.

Din cele două sate au fost evacuate aproximativ 2.000 de persoane.

Acesta a adăugat că în cartierul Nicolae Bălcescu, din municipiul Roman, grav afectat de inundaţii, nu mai sunt probleme în prezent.

Pe de altă parte, satele din comuna Doljeşti - Buruneşti şi Rotunda sunt parţial sub ape, locuitorii fiind evacuaţi încă din urmă cu două zile. Afectată de viitură este şi zona de pe malul stâng al Siretului, la ieşirea din judeţul Neamţ, respectiv comuna Ion Creangă, cu satul Recea.

"Oamenii sunt evacuaţi, iar în jur de 80 de case au fost inundate", a declarat prefectul Toader Mocanu.

Acesta a adăugat că în zonă au fost trimise ajutoare de la rezervele de stat.

"În cursul zilei de ieri (luni - n.r.) am primit cinci camioane cu alimente, în satele din comuna Doljeşti. De asemenea, la prima oră au fost încărcate două camioane pentru Tămăşeni şi alte două pentru Ion Creangă", a mai spus prefectul.

În zonă, medicii de familie au supravegheat şi transportat persoanele cu afecţiuni la spitalul municipal din Roman, iar Autoritatea pentru Sănătate Publică va începe, de marţi, vaccinarea populaţiei.

Autorităţile au trimis două motopompe mari în Tămăşeni, şi alte două în comuna Doljeşti, iar imediat două retragerea apelor se va trece la ajutorarea oamenilor din zonă.

"Avem comisii constituite prin ordin de prefect, în regim de urgenţă, pentru evaluarea pagubelor", a explicat prefectul, care a adăugat că nu are încă un bilanţ al efectelor inundaţiilor.

Avertizarea hidrologică de cod roşu a fost prelungită, luni, până marţi după-amiază pentru râul Siret, pe cursul mijlociu, de la Lespezi la Drăgeşti, pe teritoriul judeţelor Iaşi, Neamţ şi Bacău şi pe râul Prut, pe sectorul din amonote de acumularea de la Stânca Costeşti, pe teritoriul judeţului Botoşani.

Satele Adjudeni şi Tămăşeni, din comuna Tămăşeni, sunt situate pe malul drept al Siretului, la câţiva kilometri depărtare nord-est de municipiul Roman.

Şoseaua care leagă localitatea Mirceşti de drumul european 583 a fost inundată, luni, iar câteva hectare de teren agricol cultivat au fost afectate, după ce apa a rupt digul din zonă, din cauza debitului crescut al râului Siret. Apa s-a revărsat peste digul vechi din zona Mirceşti, fiind inundate câteva hectare de teren agricol cultivat, însă în zonă nu există case care ar putea fi inundate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici