Video Negocierile pe legea salarizării: Medicii vor avea creşteri salariale medii de peste 56%, iar unii chiar de 100%

Sindicaliştii din sănătate şi asistenţă socială au intrat, marţi dimineaţă, la discuţii cu reprezentanţii Ministerului Muncii, aceştia declarând că aşteaptă să primească draftul legii salarizării ca să poată discuta concret despre ierarhizarea salariilor în sistemul medical. După ce au analizat proiectul legii salarizării, liderii sindicali din sănătate s-au declarat mulţumiţi de majorările propuse de Ministerul Muncii, declarând că medicii şi asistentele medicale vor beneficia de creşteri, în medie, de 56%, cele mai mari salarii urmând să ajungă la 15.000 de lei.

Urmărește
11245 afișări

Sindicatele din sănătate s-au întâlnit, marţi, cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Dialogului Social pentru a analiza draftul noii legi a salarizării. La finalul întâlnirii aceştia s-au declarat mulţumiţi de majorările propuse de Executiv.

,,Medicii vor avea cele mai importante majorări salariale. În funcţie de treapta de vechime, un medic va beneficia de o creştere chiar şi de 100%. Veniturile doctorilor vor ajunge, dacă e să ne luăm după ceea ce ne-a prezentat astăzi (marţi -n.r.) Ministerul Muncii, în jur de 10.000 de lei, medicii anatomo-patologi urmând să aibă cele mai mari salarii, în jur de 15.000 de lei. Asistentele medicale, de asemenea, ar urma să aibă venituri cuprinse între 4.000 şi 7.000 de lei aproximativ, iar salariile medicilor rezidenţi să fie asemănătoare cu cele ale medicilor specialişti, diferenţele fiind de aproximativ 1.500 de lei" a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Chifu, preşedintele Sindicatelor Publisind.

,,Am vizualizat un draft, lucrurile merg spre bine, este o lege hai să-i spunem bună, sunt sume care pentru început ne-au mulţumit, dar sper să nu mai avem surprize ca altă dată, când parte dintre colegii noştri au fost omişi. S-a scos indemnizaţia de conducere, ceea ce înseamnă că unele sume vor fi mai mari la prima vedere. Procentul de creştere este, în medie, de 56,6% până în 2021. Medicii, asistenţii medicali vor avea această creştere din 2018, apoi ea stagnează şi se aplică numai procentele pe care le are are respectiva persoană din sporuri sau vechime sau ceea ce are pe secţia respectivă, iar în anul 2021 când se termină, o parte dintre colegii prinşi în media de 56% vor avea un venit mai mare cu 25%. Mai sunt două norme de hrană, care înseamnă două salarii minime pe economie, este vorba şi de faptul că rămân 5% din sumele alocate spitalului la dispoziţia ordonatorului de credite, care poate să ofere o stimulare. Creşterea va fi de 25% la unii, 30% la alţii, per total e 56%. Cele mai mari majorări le vor avea cei cu salarii foarte mici, cert e că nu vom mai avea salarii de 1.000-1.500 de lei", a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei SANITAS, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Muncii.

În plus, reprezentanţii sindicatelor au precizat că noua lege a salarizării va aduce majorări importante şi pentru asistenţii sociali.

,,Dacă discuţiile de astăzi se concretizează printr-un act normativ, aprobat de Parlament, sănătatea şi asistenţa socială vor fi dintre domeniile cu o salarizare decentă. Vor fi creşteri importante pentru medici, de peste 100% în unele cazuri, personalul medical va beneficia de creşteri începând cu 2018 şi nu etapizat până în 2021. Un lucru bun e că în această lege asistenţa socială intră alături de sănătate pentru funcţiile comune şi vorbesc aici despre medici şi asistenţi medicali, acestea fiind funcţii comune", a spus Iulian Pope, vicepreşedinte SANITAS, cu privire la noua lege a salarizării.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că întâlnirea cu sindicatele din sănătate a fost productivă, precizând, totodată că în perioada următoare vor mai avea loc discuţii cu sindicatele din toate ramurile de activitate, astfel încât legea salarizării unitare să fie una cât mai bună, urmând ca la 1 iulie aceasta să intre în vigoare.

,,A ieşit foarte bine, aşa cum a ieşit şi ieri cu apărarea şi ordinea publică. Cred că nu au de ce să fie nemulţumiţi de modul cum arată acum legea salarizării unitare, noi încercăm în anvelopa de 32 de miliarde de lei, de aceea le-am spus că aceste anexe pe care le văd ei e posibil să sufere modificări în cazul în care nu o să ne încadrăm în această sumă, dar modificările nu pot să fie mari. După calculul pe care l-am făcut ieri (n.r. luni) cu Ministerul de Finanţe, ne încadrăm în 31 de miliarde. Vor creşte treptat salariile, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 ianuarie 2021. Creşterile cele mai mari sunt în baza de jos, unde s-au încălecat tot timpul între ele categoriile, fiindcă tot timpul a crescut salariul minim pe economie şi s-a ajuns în situaţia în care persoane fără studii superioare şi debutante să aibă acelaşi nivel de salarizare cu persoane care erau de mai mult timp angajaţi şi care aveau studii superioare. Vor fi creşteri graduale, dar cea mai mare creştere va fi la salariile de până în 4.000 de lei. Este posibil să apară modificări, tocmai de asta avem discuţii cu sindicatele, pentru a ajunge la o lege cât mai aproape de perfecţiune. Obligatoriu, legea trebuie adoptată până la 1 iulie, creşterile urmând să fie resimţite de la 1 ianuarie 2018, excepţie fiind categoriile unde deja am crescut salariile, la educaţie şi sănătate unde am crescut cu 15%, în administraţia locală unde au crescut cu 20% şi la instituţiile de cultură unde au crescut cu 50%", a declarat ministrul Muncii la finalul discuţiilor cu sindicatele din sănătate.

Ministrul Muncii a mai adăugat că venitul preşedintelui României va fi calculat anual la nivelul a şase salarii medii.

"Am încercat şi am reuşit în decembrie, anul trecut, să obţinem creşteri în aproape tot sistemul sanitar. Suntem mulţumiţi de ce am făcut în 2016, dar azi suntem aici să vorbim de o nouă lege a salarizării. Predictibilitatea în sistemul sanitar e importantă pentru noi toţi, pentru toţi colegii din sistemul sanitar. Am venit aici cu o agenda nouă pentru că aşteptăm draftul legii salarizării, pe care nu îl avem astăzi, că să putem discuta concret. Vrem să vedem o ierarhizare a salarizării în sistemul medical, să vedem unde se găseşte medicul, infirmierul, şi aşa mai departe. Azi venim la o primă întâlnire, vor fi multe sper eu, comisii de lucru, noi avem planurile noastre, am văzut doar în presă ce a declarat doamna ministru, vrem să vedem sursele de finanţare, concret!" a declarat anterior, la intrarea în Ministerul Muncii, Iulian Pope, vicepreşedintele Federaţiei Sanitas.

Este a doua zi de discuţii pe legea salarizării la Ministerul Muncii, luni existând negocieri cu sindicatele din Poliţie.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că majorările salariale ale bugetarilor, cu 56% în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, respectiv pe următorii patru ani.

"Ca sa fiu foarte clară, deşi aveam senzaţia ca s-a înţeles şi că e logic: creşterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plată la 7000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. (...) P.S. Cine are neclarităţi poate citi programul de guvernare", a scris ministrul Muncii, pe pagina sa de Facebook.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici