- Home
- Social
- (10.11.2020, 18:00)
- Ilinca Nazarie , Magda Gheorghiţă , Maria Magla , Alexandra Vasile
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nelu Tatăru spune că medicii pot prescrie Favipiravir, dar medicamentul nu există în farmacii. Investigaţie Aleph News
- Protocolul de tratament din România spune că se administrează şi Favipiravir, pentru formele medii şi uşoare .
- Medicamentul împotriva gripei, folosit „off label” şi pentru SARS-COV-2 nu e în farmacii, ci doar în spitale.
- Medicii de famillie l-ar putea prescrie, îţi spune Tătaru, dar tu nu ai deocamdată de unde să îl cumperi, arată o investigaţie realizată de jurnaliştii Aleph News.
- Dragoş Damian, CEO-ul Terapia Cluj susţine că următoarele doze pentru 8000 de pacienţi ar putea să ajungă şi în farmaciile private.
Urmărește
19545 afișări
Sunt aproape 13.000 de bolnavi de Covid-19 în spitale şi peste 40.000 acasă. Mulţi dintre ei sunt trataţi cu paracetamol, vitamine şi sirop de tuse, medicii de familie nu au ce altceva să le prescrie, le spun să sune la 112 dacă li se înrăutăţeşte starea. Uite ce spune o pacientă tratată acasă.
„De patru zile eu cu soţul suntem pozitivi. Tot ce pot să spun este că tratamentul nu dă rezultate şi se scuză că asta este singura schemă de tratament. Ca simptome: dureri musculare, dureri de cap, durerea picioarelor îngrozitor de tare. De ieri îmi face şi băiatul febră şi refuză să ne dea tratament, din cauză că nu poate pune diagnostic şi nu îl vede, că noi suntem pozitivi”, este strigătul de disperare al pacientei.
Hai să îţi spun şi că protocolul de tratament cel mai recent, din august, prevede că, pentru a evita agavarea stării pacienţilor trebuie prescrise antivirale. Ministrul Sănătăţii îţi spune şi că medicul de familie ţi le poate prescrie.
CE PREVEDE PROTOCOLUL DE TRATAMENT AL INFECŢIEI CU VIRUSUL SARS COV-2
Medicaţia antivirală trebuie administrată cât mai precoce după stabilirea diagnosticului (de dorit de la începutul perioadei simptomatice), urmărindu-se:
– limitarea riscului de trecere a pacientului către faza dominată de excesul de inflamaţie, în care apar mai frecvent manifestări severe de boală;
– reducerea duratei de evoluţie a bolii şi a spitalizării pacientului, ceea ce creşte siguranţa pacientului şi reduce consumul de resurse pentru fiecare pacient în parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Răspunsul lui Tătaru, legat de tratamentul bolnavilor aflaţi izolaţi la domiciliu
Reporter: Există vreo posibilitate să se schimbe protocolul de tratament? Si cei internaţi cu forme usoare primesc tratament antiviral, dar cei de acasa nu primesc nimic. Este necesar tratamentul cu antivirale pentru pacienţii cu forme uşoare care nu stau acasă?
Tătaru: Dacă ne referim strict la cei care sunt în izolare la domiliciu, sub supravegherea medicului de familie, şi în acest moment medicul de familie poate recomanda, condiţiile, de exemplu Favipiravirul. Favipiravirul este un antiviral care este recomandat şi în gripă şi atunci el poate fi recomandat. Noi utilizăm aceste antivirale off label într-un context de protocoale, în care îl avem şi în primele zile.
Care să situaţia în farmacii
Dacă ar fi aşa, am vrut şi noi să vedem dacă putem cumpăra Favipiravir în farmacie.
FARMACIE 1
Reporter: Am şi eu o reţetă de la medicul de familie pentru Avigan sau Favipiravir.
Farmacist: Nu am nici una, nici alta, să ştiţi, în sistem.
Reporter: Aţi avut vreodată în reţete?
Farmacist: Din câte îmi aduc eu aminte, nu.
Reporter: Şi nici nu ştiţi dacă o să aveţi, ca să fac o rezervare?
Farmacist: Odată ce nu există în depozit, vă daţi seama că nu s-a alocat deloc.
FARMACIE 2
Farmacist: Nu cred că există în farmacii, sincer. Eu ştiu că e doar intraspitalicesc, nici măcar nu îl găsesc listat.
FARMACIE 3
Farmacist: Dacă e un tratament antiviral, după cum îmi apare pe internet, n-o să-l găsiţi. Sunt medicamente de uz spitaliesc. Nu îmi apare.
Reporter: Şi nu pot să găsesc decât în spital?
Farmacist: Şi acolo foarte greu. Nu-s medicamente uzuale. Nici măcar nu-mi apar listate.
Ce spune Dragoş Damian, preşedintele Terapia Cluj
Nici nu aveam cum să găsim medicamentul în farmacii, aşa cum spunea ministrul.
Dragoş Damian, preşedintele Terapia Cluj, care a şi adus antiviralul în ţară, spune că l-a distribuit doar pentru spitale.
Pentru comercializarea în farmaciile cu circuit deschis abia acum se poartă discuţii cu Ministerul Sănătăţii şi cu cei din comisia de boli infecţioase.Dacă lucrurile se mişcă cum trebuie, Favipiravirul va fi în farmacii la începutul lunii decembrie.
„În momentul în care, împreună cu autorităţile ne înţelegem asupra protocolului de tratament, în mod normal distribuitorii îl pot aduce în farmacii. Şi exclusiv, dar exclusiv, repet acest lucru, la recomandarea medicului pacienţii pot lua acest medicament. El este eficient împotriva gripei sezoniere, este indicaţie de prospect, deci o indicaţie reală şi are off label, cum se zice, în afara prospectului, indicaţia de SARS COV 2, forme medii şi uşoare.
Dacă calculul nostru este bine făcut, depinde foarte mult de recomandarea comisiilor, pentru gripă preţul este undeva la 40-50 de lei pe o cură, iar pentru SARS COV 2 este undeva la 100 de lei, 110 lei pentru o cură. Este un preţ extrem de accesibil, dacă comparăm cu alte medicamente care costă mii de lei”, a afimat, pentru Aleph News, Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.
Investigaţie semnată de Aleph News
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe