- Home
- Social
- CONSTANŢA, (01.01.2020, 08:29)
- Andrei Leonte
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nepăsare. Povestea tristă a palatului Reginei Maria din staţiunea Mamaia, care se degradează | GALERIE FOTO
Palatul Regal din Mamaia se distruge cu fiecare zi în care procesele trenează în instanţe, iar proprietarii nu investesc niciun leu în consolidarea monumentului istoric. Povestea tristă a clădirii construite la iniţiativa Reginei Maria poate avea un final tragic dacă nu se iau urgent măsuri.
Urmărește
5501 afișări
Chiar dacă astăzi porţile sunt ferecate, „rănile” celui mai important monument istoric din Mamaia se văd tocmai de pe promenada staţiunii. Uitat sau tratat cu nepăsare de autorităţi şi de noii proprietari, „fratele mai mare” al Castelului din Balcic îşi joacă astăzi soarta în instanţe.
Povestea cu iz penal
În anul 2003, Mamaia SA, o societate de stat aflată în subordinea Ministerului Turismului, a vândut clădirea Palatului Regal din Mamaia unor oameni de afaceri pentru aproximativ 180.000 de euro. Doar obiectele trecute în inventarul predat în momentul vânzării – candelabre sau mobilier – valorau aproximativ 90.000 de euro, iar clădirea desfăşurată măsura aproape 5.000 de de metri pătraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Un an mai târziu, Primăria Constanţa vindea către aceiaşi afacerişti curtea Palatului, de 1,5 hectare, cu 23 de euro/mp, în condiţiile în care piaţa imobiliară arăta că terenuri din staţiunea Mamaia erau tranzacţionate pentru sume între 100 şi 300 euro/mp.
Sub administrarea noilor proprietari, pe faţadele clădirii au apărut cutii de aer condiţionat, uşile şi ferestrele din lemn au fost înlocuite cu cele din PVC, iar un incendiu a cuprins mai multe camere, distrugând totul în jur. Acoperişul în multe zone a fost distrus, multe din podele au cedat sub nepăsarea celor care au administrat imobilul, iar clădirea a fost folosită, pentru mult timp, ca depozit de saltele sau recuzită pentru petrecerile care se dădeau în piscina din curte, vară de vară. Totul sub privirile autorităţilor care nu au luat, mai bine de un deceniu, nicio măsură.
În 2015, însă, procurorii DNA au deschis dosar penal pentru vânzarea subevaluată a terenului aferent Palatului Regal, iar în 2018 a venit şi prima condamnare.
Radu Mazăre, primarul de atunci al Constanţei, a fost condamnat în primă instanţă la şase ani şi jumătate de închisoare, iar judecătorii au dispus ca terenul să se întoarcă la municipalitate, pentru că, în momentul vânzării, nu a fost respectat dreptul de preemţiune al statului. În acest moment, dosarul se judecă la Curtea de Apel Constanţa.
În ceea ce priveşte distrugerea clădirii Palatului Regal, reacţia autorităţilor a început să fie vizibilă timid cam în aceeaşi perioadă cu acţiunea procurorilor.
Abia atunci, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa şi Poliţia de Patrimoniu au dat primele amenzi, după ce au constatat că proprietarii nu au avut, niciodată, niciun aviz, conform legii, pentru lucrările făcute în această clădire monument istoric.
La sfârşitul lui 2018, şi reprezentanţii Ministerului Culturii au deschis o acţiune în instanţă pentru a recupera monumentul istoric, aducând în discuţie acelaşi drept de preemţiune încălcat. La fel ca şi în cazul terenului, nici reprezentanţii firmei de stat Mamaia SA nu au înştiinţat Ministerul Culturii în momentul vânzării monumentului istoric, pas obligatoriu într-o astfel de tranzacţie cu imobile clasate.
Această speţă se judecă abia în primă instanţă, fără nicio soluţie până acum, la Tribunalul Constanţa.
Între timp, proprietarii privaţi ai Palatului Regal au declarat că nu mai fac nicio investiţie în imobil, pentru că există posibilitatea să îl piardă în favoarea statului român.
Între timp, de două veri, porţile Palatului sunt ferecate, iar curtea cu verdeaţă este folosită drept parcare pentru sezonieri.
Istoria Palatului Regal din Mamaia
Palatul Regal din Mamaia sau Kara Dalga (Valul negru) a fost construit între anii 1924-1926, la iniţiativa Reginei Maria, care, iubitoare de mare, şi-a dorit să aibă o reşedinţă de vacanţă aproape de plajă. Arhitect a fost italianul Mario Stoppa, iar grădinile Palatului, la fel ca şi cele de la Balcic, erau traversate de alei din piatră şi pline de vegetaţie şi flori.
„Casa este o frumuseţe. Este splendid construită, cu acoperişul potrivit, cu ţiglele potrivite şi fără detalii nereuşite”, scria Regina Maria în vara anului 1927.
Aici, la Mamaia, în reşedinţa de vară a reginei, au locuit Regele Ferdinand, Regele Mihai sau Regina mamă Elena. La invitaţia Reginei Maria au venit în vacanţe, la plajă, Regina Sofia a Greciei, fiul ei, viitorul Rege Paul, Regina Marioara a Iugoslaviei sau Philip, ducele de Edinburgh, soţul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. De asemenea, în camerele Palatului a fost găzduit şi mareşalul Józef Piłsudski, conducătorul Poloniei interbelice.
La sfârşitul anului 1927, Palatul a intrat în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai, iar în anul 1932, Regele Carol al II-lea l-a predat către Flotila de Hidroaviaţie, devenind Cazino pentru ofiţerii aviatori.
În comunism, a fost naţionalizat şi transformat în restaurant şi club de lux pentru turiştii străini, în special nordici, care frecventau masiv staţiunea Mamaia. Privatizat în democraţie, Palatul Regal din Mamaia a început să se degradeze, iar acum aşteaptă ca instanţele să îi decidă soarta.
Sursa foto : www.info-sud-est.ro
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe