- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (22.05.2014, 17:06)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nepoata judecătorului Moldovan cerea unui lichidator 3.000 de lei salariu, deşi nu avea experienţă
Judecătorul Mircea Moldovan a făcut promisiuni certe unui lichidator judiciar, în schimbul angajării nepoatei sale la firma sa insolvenţă. La angajarea rudei magistratului, lichidatorul a constatat că aceasta nu ştie nimic despre domeniu, dar vrea 3.000 de lei pe lună, primind, în final, doar 1.500.
Urmărește
1275 afișări
Nepoata judecătorului Moldovan cerea unui lichidator 3.000 de lei salariu, deşi nu avea experienţă (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
Informaţiile în prezentate în motivarea deciziei de arestare a judecătorului Moldovan şi a altor trei judecători de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă.
În septembrie 2013, după terminarea vacanţei judecătoreşti, lichidatorul judiciar Elena Cristina Cândea a mers la biroul lui Moldovan pentru a discuta cu acesta despre unul dintre dosarele de insolvenţă care îi fusese repartizat.
Cu această ocazie, susţin procurorii DNA, judecătorul a întrebat-o dacă nu are nevoie la firmă de "o fată" care să o ajute, care are studii juridice şi care ştie să întocmească acte specifice insolvenţei, cum ar fi rapoartele de procedură.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Avem misiunea să apărăm Democrația în România. Pentru că am trăit în Comunism. Dictatură. Ceaușescu!
-
Donald Trump şi Olaf Scholz au vorbit la telefon. Au convenit că războiul din Ucraina durează „de prea mult timp”
-
Oficial american: Pakistanul dezvoltă rachete care ar putea lovi SUA
-
Preşedinţii Rusiei şi Uzbekistanului au vorbit despre asasinarea generalului rus de către un uzbec
Pentru că anterior, la cererea aceluiaşi judecător, Cândea a fost de acord să fie ajutată la serviciu de o altă persoană - Cristina Simion, zisă Crina -, de ale cărei servicii nu a fost mulţumită, a ezitat să dea un răspuns şi a stabilit cu magistratul, la iniţiativa lui, să mai discute despre subiect în zilele următoare.
După câteva zile, Cândea a revenit la biroul judecătorului Moldovan, ocazie cu care acesta i-a cerut din nou să-i găsească un loc de muncă în biroul său persoanei despre care au vorbit şi despre care a aflat că se numeşte Anca Mihaela Costache şi că este nepoata magistratului, mai spun anchetatorii.
Lichidatorul judiciar l-a rugat pe judecător să se asigure că cea pe care o recomandă într-adevăr cunoaşte munca în materie de insolvenţă, subliniind că are nevoie de o persoană calificată, motiv pentru care au amânat luarea unei decizii pentru întrevederile următoare.
Astfel, arată DNA, potrivit declaraţiei denunţătoarei Elena Cândea, între aceasta şi judecătorul Mircea Moldovan au mai avut loc încă unul sau două dialoguri cu aceeaşi temă, nefinalizate prin luarea unei decizii.
"Sesizând îndoielile practicianului în insolvenţă cu privire la oportunitatea angajării numitei Costache Anca Mihaela, inculpatul a încercat să o convingă făcând o apologie a cauzelor importante pe care le-a judecat sau le judecă, exemplificând în acest sens dosarele privind insolvenţa societăţilor Vulcan, Hidroelectrica şi a altora catalogate de el ca fiind «dosare bune». Prin sintagma «dosare bune» în materie de insolvenţă se înţelege din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obţinerea unor venituri substanţiale de către societatea de insolvenţă", se arată în motivarea arestării celor patru magistraţi de la Tribunalul Bucureşti.
După prezentarea importanţei dosarelor pe care le-a avut sau le are repartizate spre judecată, Mircea Moldovan a subliniat că va avea şi altele şi i-a spus Elenei Cândea că "va fi bine" dacă o va angaja pe Mihaela Costache, deoarece o va numi în cauzele "bune" cu care va fi investit.
Dat fiind faptul că denunţătoarea era la începutul activităţii întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată Legal Recovery şi avea nevoie de să-şi facă firma cunoscută şi, totodată, să-şi asigure veniturile necesare, ea a acceptat să-i dea un loc de muncă nepatei magistratului, pentru a fi desemnată în dosare "bune" de insolvenţă.
În acest sens, lichidatorul Cândea i-a cerut judecătorului să o pună în legătură cu viitoarea sa salariată, iar acesta i-a dat numărul de telefon al nepoatei sale.
"Conform depoziţiei denunţătoarei dialogul cu inculpatul s-a purtat în una din sălile de aşteptare ale Tribunalului Bucureşti, situată la etajul 4, în partea dreapta faţă a biroului magistratului. De altfel, tema privind angajarea nepoatei sale de către Candea Cristina Elena mai fusese abordată în acea încăpere, ca urmare a indicaţiilor inculpatului, care nu dorea să facă cunoscut subiectul, pentru că se considera supravegheat", se arată în documentul citat.
Caândea s-a întâlnit la sediul firmei sale cu nepoata lui Moldovan, care "i-a comunicat denunţătoarei pretenţiile sale constând în încheierea unui contract de muncă şi un salariu de 3.000 lei lunar", se menţionează în motivare.
"Apreciind ca exagerat cuantumul remuneraţiei, Candea Cristina Elena a chestionat-o pe Costache Anca cu privire la ceea ce ar putea să facă la firmă, ocazie cu care a aflat că nu cunoaşte nimic în materie de insolvenţă şi nu ştie cum să redacteze actele specifice. În acest context denunţătoarea i-a comunicat interlocutoarei că îi oferă jumătate din suma cerută şi program redus, aspect cu care Costache Anca Mihaela a fost de acord în condiţiile în care i se va acorda un procent de 70% din veniturile obţinute în urma lichidării activelor societăţilor debitoare din dosarele pe care le va aduce firmei. În motivarea pretenţiilor, Costache a afirmat că Moldovan Mircea, la care se referea folosind apelativul ”domnul M”, o va desemna pe denunţătoare, în dosarele de insolvenţă, în contraprestaţie pentru angajarea ei", se mai arată în documentul citat.
Concluzia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti care a dispus arestarea preventivă a judecătorului Mircea Moldovan şi a altor trei de la Tribunalul Bucureşti este că "din întreg materialul probator administrat în cauză, rezultă fără dubiu faptul că Moldovan Mircea, judecător sindic în cadrul Tribunalului Bucureşti, Secţia a VII-a civilă s-a folosit în interes propriu de dispoziţiile legale care îi conferă dreptul de desemna prin sentinţa de deschidere a procedurii, dintre practicienii în insolvenţă compatibili care au depus ofertă de servicii în acest sens la dosarul cauzei, administratorul judiciar provizoriu sau, după caz, lichidatorul care va administra procedura până la confirmarea sa, pentru a-i pretinde denunţătoarei Candea Cristina Elena să o angajeze pe Costache Anca Mihaela în cadrul Legal Recorvey IPURL".
Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.
Citeşte şi:
Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti acuzaţi de fapte de corupţie au fost arestaţi
Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat joi, într-un comunicat de presă, că omul de afaceri Dan Grigore Adamescu este urmărit penal pentru două infracţiuni de dare de mită, în dosarul celor patru judecători. Potrivit procurorilor, Adamescu ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru ca aceştia să dispună în dosare de insolvenţă soluţii favorabile unor firme la care omul de afaceri este acţionar.
Dan Adamescu a fost joi la DNA, pentru a-i fi aduse la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile.
Procurorii au făcut, miercuri, percheziţii la locuinţa omului de afaceri şi la firmele deţinute de acesta.
Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.
Citește pe alephnews.ro: Realitatea Virtuală îți permite să vorbești Napoleon Bonaparte. Experiența imersivă e deschisă la Banca Franței din Paris
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Judecătorul Moldovan, atenţionat de un lichidator judiciar că a fost filmat când primea un televizor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe