Apariţia trombozelor după vaccinarea anti COVID ar putea fi oprită. Oamenii de ştiintă afirmă că ar fi reuşit să identifice cauza trombozelor la vaccinurile Astrazeneca şi Johnson and Johnson, dar nu s-au pronunţat încă dacă au leacul pentru a preîntâmpina apariţia problemei.
Cercetătorii de la Universitatea Goethe din Frankfurt au început să studieze problema din luna martie şi spun că trombozele sunt cauzate de vectorii de adenovirus folosiţi pentru a introduce proteina spike a SARS-CoV-2 în organism.
ŞTEFAN DASCĂLU, cercetător la Universitatea Oxford:
”Metoda de livrare şi anume aceea a vectorului viral care este şi la Johnson and Johnson şi la Astrazeneca, practic face ca organismul nostru să nu producă versiunea corectă a acelei proteine spike, ci cumva o jumătate, o versiune incompletă”.
Specialiştii spun că studiul este la început şi că nu sunt suficinte dovezi ale eficienţiei lui.
Costel Anastasiu este virusolog în SUA şi îţi explică ce determină aceste reacţii adverse.
COSTEL ANASTASIU, virusolog în SUA:
”Anticorpii care se formează cu ocazia răspunsului imun se vor lega de proteina spike şi atunci şi atunci sistemul imunitar va crede că acolo este o problemă, o infecţie şi atunci declanşează tot felul de reacţii”.
Liderul grupului de cercetare de la Universitatea Goethe a fost deja contactat de reprezentanţii Johnson and Johnson pentru a le oferi expertiză în adaptarea vaccinului.
Compania a dat un comunicat şi a spus că îşi continuă cercetarea şi va face publice toate descoperirile când acestea vor fi disponibile.
ADRIAN MARINESCU, medic infecţionist:
”Va ajuta. Şi mai ales pentru un viitor apropiat, dacă vom reuşi să ajungem în punctul în care oamenii să-şi dorească vaccinarea, poate nu vom avea suficiente doze. Exact ce vorbeam şi la începutul campaniei de vaccinare”.