Nereguli în 42% dintre taberele şi unităţile alimentare de pe litoral

Inspectorii sanitari au găsit nereguli în 42% din cele aproape 250 de tabere şi unităţile de cazare şi de alimentaţie din staţiunile de pe litoral controlate în perioada 9-15 iulie, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Urmărește
76 afișări
Imaginea articolului Nereguli în 42% dintre taberele şi unităţile alimentare de pe litoral

Nereguli în 42% dintre taberele şi unităţile alimentare de pe litoral (Imagine din arhivă; Alexandru Ichim/Mediafax Foto)

Inspectorii sanitari, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, au controlat, în perioada 9-15 iulie, 248 de unităţi de cazare şi de alimentaţie din staţiunile Năvodari, Mamaia, Eforie Sud, Eforie Nord, Techirghiol, Neptun, Costineşti, Jupiter, Venus, Saturn.

În urma controalelor, în aproximativ 42% dintre unităţile controlate au fost găsite nereguli privind igiena şi sănătatea publică.

Cele mai multe nereguli au fost găsite la unităţile de alimentaţie publică, unde alimentele erau depozitate necorespunzător şi nu erau păstrate probe alimentare. De asemenea, inspectorii au constatat că unele unităţi de alimentaţie nu au spaţii de prelucrare a alimentelor care să respecte normele sanitare, iar personalul angajat nu a efectuat exemenele medicale obligatorii şi nici cursuri de instruire privind noţiunile de igienă.

Pentru neregulile găsite inspectorii sanitari au dat 70 de sancţiuni contravenţionale, din care 48 amenzi în valoare de 122.500 de lei şi 18 avertismente. Totodată, au fost scoase din consum 90 de kilograme de mezeluri şi produse lactate, iar pentru patru unităţi alimentare s-a dispus suspendarea activităţii.

Inspectorii sanitari subliniază că toate aceste nereguli pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorilor, în special prin aparaţia focarelor de toxiinfecţie alimentară sau a bolilor digestive.

În taberele şcolare din Năvodari, Eforie Sud şi 2 Mai monitorizate permanent de inspectorii DSP Constanţa s-au constatat deficienţe de natură funcţională, care însă nu pun în pericol sănătatea copiilor, dar care au avut termen de remediere 72 de ore.

"Inspectorii sanitari declară ca majoritatea deficienţelor constatate sunt cauzat în mare parte de funcţionarea sezonieră a unităţilor, programul prelungit (peste 16 ore de funcţionare pe zi), precum şi angajării de personal necalificat pe termen limitat. Acest fapt duce la necunoaşterea şi nerespectarea normelor de igienă în vigoare, dar şi la alocarea de resurse financiare limitate pentru asigurarea funcţionării în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare", precizează Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici