Neregulile găsite de comisia din 2007 în arhiva SIPA: Documente copiate, acte lipsă şi un xerox depozitat chiar în arhivă, precum şi acte care au ajuns la fostul ministru Monica Macovei

Evenimentul Zilei prezintă raportul comisiei din 2007 care s-a ocupat de arhiva SIPA. Documentul,care are menţiunea ”Secret de serviciu” arată o serie de nereguli: documentele copiate, un xerox depozitat chiar în spaţiul de arhivă şi acte care au ajuns la Monica Macovei, dar apoi li s-a pierdut urma. Ministerul Justiţiei a publicat, joi, lista celor care au avut acces în arhiva SIPA după desfiinţarea acesteia, fiind consemnate 22 de vizite.

Urmărește
2919 afișări
Imaginea articolului Neregulile găsite de comisia din 2007 în arhiva SIPA: Documente copiate, acte lipsă şi un xerox depozitat chiar în arhivă, precum şi acte care au ajuns la fostul ministru Monica Macovei

Neregulile găsite de comisia din 2007 în arhiva SIPA: Documente copiate, acte lipsă şi un xerox depozitat chiar în arhivă, precum şi acte care au ajuns la fostul ministru Monica Macovei

Raportul prezentat de ziarul Evenimentul Zilei aparţine comisiei constituite în data de 31 martie 2007 şi a fost înregistrat un an mai târziu, pe vremea când ministru al Justiţiei era Cătălin Predoiu.

Printre principalele nereguli constatate se află: păstrarea, procesarea, multiplicarea şi distrugerea informaţiilor secrete de stat. ”Unele documente apar în dosare diferite, în foarte multe cazuri exemplarele 1 şi 2 se repetă sau apar în dosare sau volume diferite, în copie xerox ”.

Alte documente aveau numărul de înregistrare scris cu creionul. ”Se remarcă ştersături cu pasă corectoare, renumerotarea notelor informative, copierea cu suport de hârtie imprimată pe verso. De asemenea, unele documente prezintă meţiunea: s-a făcut xerox, altele sunt xerocopii, precum şi menţiunea nota de pe dischetă. (…) Tot în ordinul factorilor decizionali anterior, a fost dispusă operaţiunea de rescriere a hard diskurilor aflate în incinta Direcţiei Naţionale de Protecţie şi Anicoruţie”, se mai arată în raport.

Comisia constată însă că nu a fost identificat ordinul ministrului prin care s-a făcut această operaţiune. În privinţa mediilor de stocare electronică, a fost găsit un dosar conţinând 11 plicuri sigilate, ştampilate şi semnate, conţinând probabil CD-uri, precum şi o cutie ce conţine un hard disk marca Seagate, precum şi CD-uri şi dischete nesigilate.

Mai mult, în incinta arhivei SIPA se afla un copiator.

”În zona proximă spaţiului de depozitare a arhivei, Comisia a identificat un multifunctional Xerox, activat prin cheie de acces folosit anterior pentru executarea de copii Xerox după documentele aflate în arhivă. Pe toată durata activităţii comisiei, xeroxul a fost depozitat în afara spaţiului de arhivă, fiind sigilat.”

La nivelul Serviciului de Informaţii Clasificate, a fost identificată o arhivă redusă de documente aparţinând fostei DGPA şi fostei SIPA. Documentele făceau parte din categoria documentelor clasificate, dar nu erau înregistrate sau erau înregistrate defectuos.

”Această component importantă a arhivei operative a fostei DGPA a fost inventariată de către o comisie desemnată de către fostul ministru Monica Macovei, fiind formată din domnul Paul Dumitriu, Nicolae Neagoe, Flavius Crăzni şi Aldea Nicolae. Ca şi la data inventarierii lor, nici în prezent aceste documente din arhiva operative nu sunt înregistrate în registru special conform prevederilor legii. Documentele clasificate sunt păstrate în fişete fără a avea rezoluţie de arhivare din partea Ministerului Justiţiei. Membrii Comisiei desemnată prin Ordin în annul 2005 au ridicat documente din arhiva operative aflată în cadrul Serviciului de Informaţii Clasificate din Ministerul Justiţiei pe care le-au predate ministrului Justiţiei Monica Macovei.”

Membrii comisiei din 2007 arată în raport că nu pot stabili dacă aceste documente au fost restituite de membrii comisiei anterioare sau de către ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, şi nici dacă ”au fost dispuse alte măsuri de valorificare de către Monica Macovei”.

Având în vedere controlul informaţiilor clasificate, în concluzie, comisia propune sesizarea Serviciului Român de informaţii –Oficiul de Supraveghere a secretelor de stat, dar şi constituirea unei noi comisii mai numeroase care să finalizeze activitatea de stabilire a destinaţiei arhivei.

”Obiectul activităţii acestei noi comisii este exclusiv stabilirea destinaţiei fiecărui document din arhiva fostei DGPA, propunerile de predare şi destinaţia acesteia urmând a fi înaintate spre aprobare Consiliului Suprem de Aprare a Ţării, pentru aviz conform”.

Aceasta a fost a treia comisie constituită pentru a se ocupa de arhiva SIPA. Prima, dispusă de Monica Macovei nu a reuşit să respecte termenul de 30 iunie 3006 pentru finalizarea procesului de inventariere.

Din a doua comisie, constituită în 2007, au făcut parte doar doi membri: judecătorul Cristi Danileţ (membru şi în prima comisie de inventariere) şi procurorul Paul Dumitriu. Cei doi aveau la dispoziţie trei luni să prezinte un raport, dar, potrivit documentului prezentat de EVZ, aceştia nu şi-au dus la îndeplinire obligaţiile şi nu au prezentat un raport cu propuneri privind destinaţia arhivei operative.

A treia comisie, constituită în 31 martie 2007, din care făceau parte judecători, procurori, consilieri ai ministrului urmau să stabilească activităţi prealabile predării arhivei DGPA. Membrii Comisiei, Iosif Marius, Laura Iuliana Scântei, Horia Georgescu, Vasilica Bura, Monica Boboc, Dan Mînzală şi Andreea Ist, au făcut nu mai puţin de 17 deplasări la arhiva SIPA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici