La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, familiile şi apropiaţii soldaţilor.
Cei 120 de militari, având în dotare tunuri antiaeriene de calibrul 35 mm OERLIKON, au fost dislocaţi în Polonia în perioada martie – septembrie ca parte a Grupului de luptă NATO condus de SUA, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată consolidată, în sistem rotaţional, în nord-estul Alianţei, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului de la Varşovia.
”Astăzi, primul detaşament de apărare antiaeriană trimis de ţara noastră peste hotare îşi încetează misiunea. De-a lungul celor şase luni de misiune, câtă vreme am făcut parte din grupul de luptă Polonia-NATO, s-au executat foarte multe activităţi din care aş dori să menţionez: marşul tactic de peste 1.500 de kilometri, exerciţiile multinaţionale la care am luat parte, miile de ore de instrucţie, prezenţa noastră pe tot teritoriul Poloniei, de la Poznan până la în Suwalki, sau de la Braniewo până la Cracovia. Poate cel mai important, aş dori să menţionez faptul că am deschis focul antiaerian, pentru prima dată după 1990, pe teritoriul altei ţări în afara României. Militarilor din Detaşamentul Scorpionilor Albaştri doresc să le mulţumesc pentru modul profesionist prin care s-au achitat de sarcini şi doresc să le spun că sunt convins că sunt gata de a îndeplini orice misiune. Fiţi mândri că aţi făcut parte din acest detaşament. Familiilor, le mulţumesc pentru înţelegere şi le asigur că fiii, părinţii, fraţii lor au scris o pagină de istorie importantă pentru artileria antiaeriană românească”, a declarat comandantul Detaşamentului ”Scorpionii Albaştri” din cadrul Batalionul 205 Apărare Antiaeriană Craiova, locotenent-colonelul Cristian Dumitru.
Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, i-a felicitaţi pe soldaţi pentru îndeplinirea misiunii, alături de partenerii NATO.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat că municipiul Craiova a devenit un centru militar de o importanţă strategică pentru ţara noastră, dar şi pentru partenerii săi internaţionali.
Pe de altă parte, în opinia primarului Craiovei, Mihail Genoiu, momentul întoarcerii militarilor români din prima misiune a Brigăzii Multinaţionale de la Craiova reprezintă o zi istorică.